Brak energii i zmęczenie to podstawowe problemy
Po spożyciu cukru poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje wydzielanie insuliny przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy do komórek, gdzie jest przetwarzana na energię. Niestety, po spadku poziomu cukru we krwi odczuwamy zmęczenie i brak energii. To problem, który bardzo doskwiera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciągła ochota na coś słodkiego sama nie przejdzie
Taki nagły wzrost i spadek energii prowadzi do ponownej chęci na słodycze - to zjawisko można rozpoznać natychmiast. To sytuacja, z której nie jest łatwo wyjść. Jest to bowiem określane jako błędne koło cukrowe, w którym organizm domaga się kolejnej dawki cukru, aby szybko odzyskać energię.
Organizm, który jest przyzwyczajony do częstego spożywania cukru, ma znacznie wyższe zapotrzebowanie na ten składnik niż organizm, który otrzymuje go w umiarkowanych ilościach. Dlatego tak konieczne jest zredukowanie ilości cukru dostarczanego do organizmu, choćby stopniowo.
Problemy z cerą można łatwo rozwiązać
Przecukrzenie organizmu powoduje także inne problemy. Nadmierne spożycie cukru wpływa także na stan skóry, prowadząc do trądziku, nierówności w kolorycie cery i innych problemów skórnych. Cukier może zaburzać równowagę hormonalną i wywoływać stany zapalne, co bezpośrednio przekłada się na kondycję skóry.
Co ważne, w przypadku przecukrzenia organizmu rany pojawiające się na skórze goją się znacznie wolniej. Dodatkowo skóra staje się wyraźnie bardziej sucha, a także często swędzi.
Ograniczenie spożycia cukru często przynosi widoczne efekty w poprawie wyglądu skóry. Zmiana widoczna jest nawet po kilku tygodniach.
Ile cukru powinniśmy jeść?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie cukru na poziomie maksymalnie 50 gramów dziennie. Jednak dużo osób spożywa go znacznie więcej - cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w produktach takich jak wędliny. Przed spożyciem posiłku powinniśmy więc sprawdzać zawartość cukru.
Zobacz także: Jest tak niezdrowy jak cukier. Naukowcy potwierdzają
Symptomy takie jak nieustanna chęć na słodycze, brak energii i problemy skórne mogą być ostrzeżeniem, że spożywamy zbyt dużo cukru. Rozpoznanie tych sygnałów i wprowadzenie zmian w diecie (z uwzględnieniem produktów bogatych w białko i błonnik) może korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. Ważne jest, aby pamiętać o zrównoważonym podejściu do żywienia i świadomym wyborze spożywanych produktów. Cukier w odpowiednich ilościach jest bowiem konieczny do właściwego funkcjonowania organizmu.