Trzustka odpowiada za wytwarzanie insuliny oraz dostarcza do jelita cienkiego substancje umożliwiające trawienie. Kiedy ten bardzo ważny narząd nie działa na pełnych obrotach, wówczas cierpi cały nasz organizm. Chcąc uniknąć rozwoju zapalenia lub nowotworu trzustki należy przede wszystkim ograniczyć do minimum spożywanie napojów alkoholowych, rzucić palenie i wyeliminować z codziennego menu żywność wysokoprzetworzoną, produkty bogate w tłuszcz i sól oraz zbyt obfite i smażone potrawy.
Żeby pomóc swojej trzustce powinniśmy zmienić dotychczasowe niezdrowe nawyki i sięgać po zdrowe produkty. Są to m.in. owoce zawierające przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko rozwoju raka innych chorób cywilizacyjnych. Można do nich zaliczyć truskawki, borówki, morele brzoskwinie, jeżyny i maliny. Najlepiej spożywać je pod postacią kompotu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W diecie osób, które chcą zadbać o dobrą kondycję trzustki, nie powinno zabraknąć szpinaku, brokułów, buraków i dyni. Trzustka najbardziej lubi zielone warzywa, które stymulują produkcję soku trzustkowego i enzymów trzustkowych. Kolejne produkty usprawniające pracę tego organu to tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3, olej lniany oraz suszone lub świeże zioła działające żółciopędnie i rozkurczowo (pokrzywa, bylica piołun i glistnik jaskółcze ziele).
W profilaktyce nowotworowej w tym raka trzustki bardzo ważną rolę odgrywa zielona herbata. Obecne w niej substancje podnoszą odporność, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cukru w krwiobiegu, a także wykazują właściwości rozkurczowe, żółciopędne i przeciwzapalne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.