Iram Zaidi, znany konsultant ds. żywienia i fitness, twierdzi, że nie istnieje rodzaj oleju, którego spożywanie wspomaga spalanie nadmiaru tkani tłuszczowej. Jednak podczas kupowania oleju do gotowania warto postarać się, żeby wybrać najzdrowszy z nich. Który jego zdaniem jest najlepszy?
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kupując olej należy przede wszystkim sprawdzić jego skład. Zdaniem dietetyków z Bhadia Hospital należy upewnić się, jakie rodzaje tłuszczów zawiera dany olej.
Najlepsze dla naszego zdrowia to oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA i wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA. Kwasy tłuszczowe oznaczane skrótem MUFA są zalecane osobom cierpiącym na słabą krzepliwość krwi. Zmniejszają też ryzyko rozwoju chorób serca. Związki określane jako PUFA posiadają właściwości przeciwzapalne, a także mogą zapobiegać cukrzycy.
Jak przekonują badacze, oliwa z oliwek jest zdrowa i świetnie pasuje do sałatek, jednak nie nadaję się do smażenia. Do tego sposobu przyrządzania potraw lepiej zastosować olej rzepakowy lub kokosowy.
''Olej rzepakowy wpływa pozytywnie na metabolizm kości i narząd wzroku. Ten rodzaj oleju zawiera cenne witaminy E i K, dzięki którym dba o prawidłowe krzepnięcie krwi i kondycje zdrowotną naszej skóry'' - komentuje Iram Zaidi, który właśnie ten olej uważa za najzdrowszy.
Według ekspertów codzienny jadłospis powinien być urozmaicony i zawierać różne rodzaje olejów. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z ich ilością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.