Składniki syropu:
- 1 litr wody,
- 1 korzeń imbiru,
- 20 g sproszkowanej kurkumy (2 łyżki),
- 1,5 szklanki brązowego cukru,
- 1 kg cebuli.
Czytaj także: Godzinami zalegają w jelitach. Zwiększają ryzyko raka
Na początek należy obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, a imbir zetrzeć za pomocą tarki z grubymi oczkami. Składniki wrzucamy do niewielkiego garnka i dolewamy litr wody. Następnie do naczynia wsypujemy brązowy cukier i kurkumę. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż połowa obecnej w niej wody wyparuje. Gdy mikstura zgęstnieje, zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Tak powstały syrop przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami i przelewamy do szklanej butelki. Preparat najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Dwie łyżki syropu pijemy codziennie przed zjedzeniem pierwszego posiłku i dwie godziny przed kolacją. Taką kurację przeprowadzamy aż do wyczerpania mikstury. Detoks płuc warto powtarzać 2-3 razy w ciągu roku.
Domowy preparat nie tylko skutecznie oczyści płuca z toksycznych substancji, ale wzmocni również wątrobę, trzustkę, mózg i układ sercowo-naczyniowy. Poza tym podniesie naszą odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje. Prozdrowotne składniki syropu wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antyseptyczne. Dzięki obecności antyoksydantów mikstura opóźni proces starzenia, a także uchroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sięgając regularnie po eliksir przyrządzony na bazie imbiru i kurkumy usprawnimy pracę układu trawiennego i pozbędziemy się mdłości oraz problemów żołądkowych. Syrop jest szczególnie polecany pacjentom z artretyzmem, migreną i reumatyzmem.