Szacuje się, że każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 tys. przypadków zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Do czynników środowiskowych, które zwiększają ryzyko jego rozwoju należy na pewno wiek – bardziej narażone są osoby po 50. roku życia, chociaż z roku na rok ten rodzaj raka jest wykrywany u coraz młodszych pacjentów.
Do pozostałych czynników możemy zaliczyć również palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, nadwagę i otyłość, nadużywanie alkoholu, dietę bogatą w czerwone mięso, nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste, natomiast ubogą w produkty zawierające błonnik, takie jak owoce i warzywa. Ryzyko raka jelita grubego mogą też zwiększać niektóre leki, a także choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Crohna. Nowotwory jelita grubego znacznie częściej są też diagnozowane u pacjentów z polipami gruczolakowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W profilaktyce tego nowotworu ogromne znaczenie ma nasza dieta. Według ekspertów powinna być bogata w błonnik, bezskrobiowe warzywa i owoce, ryby, owoce morza, cytrusy, czosnek, jogurty, a także składniki, takie jak witamina, selen, wapń, witamina D, kwas foliowy czy beta-karoten.
Gdy jednak nowotwór jelita grubego zaatakuje nasz organizm, możemy zauważyć trzy charakterystyczne objawy. Pojawiają się one nawet u 90 proc. pacjentów. Pierwszy z nich to krew w stolcu. Często towarzyszy jej również świąd oraz pieczenie w okolicy odbytu, jak również śluz w kale. Drugim typowym objawem jest zmiana dotycząca wypróżnień. Mogą pojawić się biegunki oraz luźne stolce. Trzecim objawem mogącym świadczyć o raku jelita grubego są bóle w dolnej części brzucha, którym towarzyszą wzdęcia i zaparcia.
Żaden z tych symptomów nie powinien zostać zbagatelizowany. Gdy zaobserwujesz je u siebie, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Szybkie postawienie diagnozy zwiększa szanse na wyleczenie choroby nowotworowej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.