Zbawienny wpływ owoców kaki na zdrowie
Owoce kaki (persymony) są bogate w witaminę A, która wspiera zarówno zdrowie oczu i skóry, jak i działanie systemu odpornościowego. Zawierają też antyoksydacyjną witaminę C, pomagającą w syntezie kolagenu, przyswajaniu żelaza i utrzymaniu stabilności psychicznej. Są zdrowym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia i błonnika.
I to właśnie błonnik sprawia, że spożywanie owoców kaki (persymony) tak skutecznie obniża cholesterol.
Dlaczego jedzenie owoców kaki obniża cholesterol?
Badanie, które wykazało skuteczność spożywania błonnika zawartego w owocach kaki, opublikowano już w 2012 roku w czasopiśmie Annals of Nutrition and Metabolism.
W ramach badania 40 ochotników podzielono na trzy grupy, które przez 12 tygodni spożywały różne rodzaje batonów. Jedna grupa spożywała batony placebo, druga – takie z niewielką ilością błonnika wyekstrahowanego z persymony, a trzecia — batony z dużą jego ilością. Przekąski spożywane były trzy razy dziennie przed posiłkami.
Badanie wykazało, że już niewielka ilość błonnika z persymony w spożywanych przez trzy miesiące batonach spowodowała obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Wynik ten okazał się możliwy dzięki zawartym w błonniku garbnikom, mającym zdolności wiązania kwasów żółciowych.
Tego typu substancje były już wcześniej klinicznie stosowane w leczeniu hipercholesterolemii (zwiększonego stężenia cholesterolu we krwi). A to oznacza, że w każdym większym supermarkecie znajdziemy naturalne źródło nie tylko witamin, ale i lekarstwa. W postaci owoców kaki.