Luo Han Guo, czyli owoc mnicha pochodzi z północnych części Chin, należy do rodzin dyniowatych i z wyglądu przypomina świeży agrest lub suszone kiwi. Wprawdzie w smaku jest o wiele słodszy od cukru, ale pomimo tego nie dostarcza do naszego organizmu zbędnych kalorii i nie funduje nam dodatkowych kilogramów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poza tym owoc mnicha ma zerowy indeks glikemiczny, dzięki temu mogą po niego śmiało sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Znajdziemy w nim witaminę C, węglowodany, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, terpeny oraz selen i potas, które wspomaga pracę serca.
Eksperci ds. spraw żywienia polecają spożywanie domowych preparatów przyrządzonych na jego bazie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Owoc mnicha usprawnia pracę układu immunologicznego i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Pomaga złagodzić kaszel, ból gardła i inne objawy zapalenia oskrzeli oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jego stała obecność w diecie obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Obecne w owocach antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem niektórych nowotworów. Owoc mnicha jest trudno dostępny, ale możemy bez problemu kupić go w formie proszku w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ten zdrowszy zamiennik cukru warto dodawać do herbaty, kawy, zdrowego koktajlu, ulubionych deserów, lodów i słodkich domowych wypieków.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.