Graviola, czyli flaszowiec miękkociernisty pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce tego tropikalnego drzewa zwierają cenną witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz żelazo, fosfor, magnez sód, wapń i cynk. Sok z owoców gravioli znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdza się jako środek na pasożyty, usprawnia pracę wątroby, pomaga na biegunkę, stany gorączkowe i dolegliwości reumatyczne, a także reguluje cienienie krwi i ma działanie uspokajające.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Witamina C obecna w gravioli podnosi naszą odporność na infekcje i działa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Spożywanie pysznego i orzeźwiającego soku z gravioli usprawnia pracę układu pokarmowego oraz pomaga pozbyć się toksyn i nadmiaru soli z organizmu. Powinny po niego sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ nektar pochodzący z flaszowca miękkociernistego wpływa korzystnie na odpowiednie stężenie cukru we krwi.
W gravioli znajdziemy również acetogeniny annonaceowe, które są silnymi przeciwutleniaczami wykazującymiwłaściwości przeciwnowotworowe. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Purdue w Indianie potwierdziły, że nektar z gravioli jest skuteczniejszy w walce z opornym rakiem piersi niż chemioterapia. Z kolei badacze z Uniwersytetu w Kuala
Lumpur postanowili sprawdzić właściwości ekstraktu z liści gravioli. Jak wynika z ich analizy, substancja ta jest w stanie zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w płucach i jelicie grubym.
Jeszcze inne badania wykazały, że sok z gravioli może zapobiegać rozrostowi komórek raka trzustki, wątroby, skóry i prostaty. Jednak dotychczasowe eksperymenty laboratoryjne nie były wykonywane na ludziach. Należy pamiętać, że wyciągu czy soku z gravioli nie może być traktowane jako lekarstwo na raka, które zastąpi powszechnie stosowane metody medyczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.