Składniki odżywcze w pomidorach
Pomidory zawierają wspomagający trawienie błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. Wśród składników odżywczych w nich zawartych na szczególne wyróżnienie zasługuje jednak likopen, będący silnym przeciwutleniaczem, nadającym pomidorom ich czerwony kolor.
Pomidory są również doskonałym źródłem witamin A i C, które pomagają wzmocnić system immunologiczny, poprawiają zdrowie skóry i chronią oczy, witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi oraz witaminy E oraz beta-karotenu - antyoksydantów, neutralizujących szkodliwe wolne rodniki.
W pomidorach obecne są również witaminy z grupy B (wspierające układ nerwowy), w tym niacyna (wpływająca na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi) oraz pierwiastki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpływ picia soku pomidorowego na organizm
Regularne spożywanie soku pomidorowego może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Likopen, obecny w pomidorach, został powiązany z obniżonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka prostaty.
Badania sugerują, że może on również pomóc w ochronie przed chorobami serca poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Ważne jednak, by pamiętać, że likopen jest najlepiej przyswajalny, gdy pomidory są poddane obróbce termicznej w towarzystwie zdrowego tłuszczu.
Sok pomidorowy jest także doskonałym źródłem potasu, minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni, pomagającego w regulacji ciśnienia krwi oraz obniżającego ryzyko udaru.
Jaki sok pomidorowy wybrać?
Nie wszystkie soki pomidorowe są jednak takie same. Wybierając sok pomidorowy, należy zwrócić uwagę na etykietę — najlepszy będzie ten bez dodatku soli i cukru. Warto zainwestować w sok pomidorowy wysokiej jakości albo rozważyć przygotowanie go samodzielnie w domu.
Oto prosty przepis na domowy sok pomidorowy
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów,
- oliwa z oliwek,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
1. Dokładnie umyj pomidory i pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Umieść pomidory w dużym garnku. Dodaj przyprawy i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczną puszczać sok. To powinno zająć około 15-20 minut.
3. Po tym czasie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez kolejne 30-45 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. W tym czasie dodaj do nich odrobinę oliwy z oliwek.
4. Przecedź mieszankę przez sitko do innego garnka, aby pozbyć się skórek i nasion. Możesz również użyć blendera ręcznego, ale pamiętaj, że wówczas sok będzie miał inną konsystencję.
5. Przelej gorący sok do sterylnych słoików, dokręcaj pokrywki i odwróć do góry dnem, aby zapewnić prawidłowe uszczelnienie.
6. Sok pomidorowy można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok. Po otwarciu należy jednak przechowywać go w lodówce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.