Pij codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, wytwarzanym w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży. Jego popularność w kontekście szybkiego gaszenia pragnienia sięga już wielu pokoleń, ale w ostatnich latach naukowcy zaczęli podwójnie doceniać jego właściwości odżywcze. Kwas chlebowy to prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia!

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vitaly Faritovich
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest probiotykiem, a zatem bogatym źródłem żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wiele minerałów - w szczególności selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i cynk (wzmacniający włosy i paznokcie).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu chlebowego

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Probiotyki zawarte w kwasie chlebowym mogą wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, co może korzystnie wpływać m.in. na układ nerwowy.

Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą pomóc w trawieniu, co może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.

Detoksykacja. Kwas chlebowy może wspierać procesy detoksykacyjne w wątrobie, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Poprawa odporności. Właściwości probiotyczne modulują florę jelitową i wzmacniają odporność organizmu. Witamina C dokłada do tego swoją cegiełkę.

Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy poprawia profil lipidowy oraz obniża ciśnienia krwi.

Kwas chlebowy wspiera leczenie migren, bóli mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych i stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kwasem chlebowym, warto zacząć od spożywania go w małych ilościach. Stopniowe zwiększanie porcji pozwoli zaobserwować reakcję organizmu na ten napój i dostosować się do jego specyficznego smaku oraz właściwości.

Aby utrzymać wszystkie korzyści probiotyczne, zalecane jest przechowywanie kwasu chlebowego w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto również pamiętać o tym, że kwas chlebowy ma krótki termin spożycia - maksymalnie 4 dni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem