W maślance znajdziemy takie cenne elementy jak białko, potas i witaminy z grupy B. Regularne picie maślanki dostarczy do naszego organizmu również odpowiednią dawkę wapnia. W szklance napoju znajduje się aż 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów, a jego niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, próchnicy zębów, skurczy mięśni oraz złamań i deformacji kości.
Zobacz także: Nie ignoruj. Może doprowadzić do ropni w nerkach
Obecny w maślance kwas mlekowy usprawnia pracę układu immunologicznego, chroniąc nas tym samym przed sezonowymi infekcjami. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Dbają o prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zatrucia pokarmowe. Po maślankę powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na wzdęcia, zgagę i nadkwasotę. Jeśli zjedliśmy właśnie tłuste i ostre danie, powinniśmy wypić szklankę maślanki, która złagodzi uczucie pieczenia oraz uchroni nas przed niestrawnością.
Ten niskokaloryczny i orzeźwiający produkt świetnie sprawdzi się także jako element diety odchudzającej. Zamiast dodawać do zdrowego koktajlu owocowego mleko krowie lub roślinne, lepiej sięgnijmy maślankę. Pijąc ją codziennie, poprawimy wygląd i kondycję naszej skóry. Substancje zawarte w maślance sprawiają, że cera staje się gładsza, lepiej nawilżona i rzadziej pojawiają się na niej zaskórniki oraz pryszcze.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.