Bezcenne właściwości suszonych śliwek
W suszonych śliwkach znajdziemy moc witamin i składników mineralnych. To bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, żelaza, wapnia, miedzi, potasu, fosforu, witaminy K oraz manganu.
Suszone śliwki to również źródło witaminy A. Co ciekawe, jest jej więcej niż w świeżych owocach.
Czytaj także: Pierwszy objaw cukrzycy. Pojawia się najwcześniej
Regularne jedzenie suszonych śliwek lub picie mikstury przygotowanej na ich bazie wzmacnia nasz układ sercowo-naczyniowy, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi i utrzymać ciśnienie tętnicze w ryzach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To także wsparcie dla naszego wzroku, a dzięki zawartości silnych antyoksydantów chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia naszego DNA.
Czytaj także: Pierwszy objaw cukrzycy. Pojawia się najwcześniej
Mikstura z suszonych śliwek wspiera też prawidłowe funkcjonowanie jelit – pomaga oczyścić je z zalegających złogów pokarmowych dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Warto ją również pić, gdy cierpimy na problemy ze stawami.
To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości specyfiku. Sok z suszonych śliwek opóźnia procesy starzenia się skóry.
Czytaj także: Pierwszy objaw cukrzycy. Pojawia się najwcześniej
Mikstura na zapchane jelita i ból stawów
Aby skorzystać z dobroczynnego działania suszonych owoców – jedz pięć sztuk dziennie. Możesz też przygotować sok, który tuż przed wypiciem należy podgrzać, by wzmocnić jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Wystarczy, że pokroisz siedem sztuk suszonych śliwek (ważne żeby były bez pestek) i umieścisz je w szklanym, zakręcanym naczyniu. Następnie zalej owoce 500 ml wody i poczekaj aż ostygnie. Po tym czasie włóż sok na 24 godziny do lodówki.
Teraz będziesz musiał zblendować specyfik. Gdy zauważysz, że jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę przegotowanej wody. Pij szklankę soku dziennie, a szybko zauważysz pierwsze efekty kuracji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.