Pomidory to jedne z ulubionych warzyw większości Polaków. Warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości, które wielokrotnie zostały udowodnione naukowo. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, żelazo, kobalt, brom oraz likopen i błonnik pokarmowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzięki zawartości wielu cennych składników podnoszą odporność na sezonowe infekcje, usprawniają pracę układu pokarmowego i poprawiają kondycję skóry. Regularnie jedząc te pyszne warzywa, zmniejszamy ryzyko rozwoju raka. Jak się okazuje, bardziej wartościowe są pomidory poddane obróbce termicznej, np. w postaci soku pomidorowego.
Stała obecność tej mikstury w codziennym menu reguluje ciśnienie krwi i pomaga osobom cierpiącym na nadwagę i otyłość pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wyniki badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców z Tokyo Medical and Dental University potwierdziły, że picie przynajmniej jednej szklanki soku pomidorowego bez dodatków soli, cukru i sztucznych polepszaczy obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu w krwiobiegu. Dzięki temu warzywny koktajl chroni nas przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem ataki mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.
Czytaj także: Trzy objawy raka. Pojawiają się o poranku
Warto również wspomnieć, ze sok z pomidorów jest bogatym źródłem likopenu. Ten jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy naturalnie występujących w przyrodzie, redukuje nadmiar wolnych rodników, który powoduje stres oksydacyjny. Sok pomidorowy opóźnia też naturalny proces starzenia się organizmu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.