Maślanka to orzeźwiający napój o śmietankowym i lekko orzechowym smaku, który jest ubocznym produktem zmaślania śmietany, czyli ubijania jej na masło. Jest jednym z najmniej kalorycznych i najbardziej lekkostrawnych produktów mlecznych. Nie zawiera zbyt dużo tłuszczu i posiada wiele cennych dla naszego organizmu składników, którym zawdzięcza swoje dobroczynne działanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znajdziemy w niej m.in.: białko, wapń, potas, sód, magnez, selen, fosfor, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas mlekowy. Maślanka wspomaga prawidłowe trawienie i metabolizm tłuszczów, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Przyczynia się do powstawania dobrych bakterii w jelitach, chroni je przed infekcjami, reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.
Czytaj także: Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz
Poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, poprawia koncentrację i zapobiega osteoporozie. Stała obecność tego mlecznego napoju w codziennym menu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Substancje zawarte w maślance poprawią kondycję wątroby i opóźniają naturalny proces starzenia się komórek w naszym organizmie.
Ponadto maślanka podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, dlatego warto ją pić zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Podobnie jak jogurt naturalny daje na długo uczucie sytości, więc doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, którą stosują osoby borykające się z nadwagą i otyłością.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.