Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego

95

Ten popularny produkt mleczny doskonale smakuje bez niczego, ale sprawdza się w kuchni również jako dodatek do ciast, zup, zdrowych koktajli, młodych ziemniaków, mięsnych marynat i pieczonego mięsa. Poza walorami smakowymi maślanka posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego
Jakie właściwości ma maślanka? (Licencjodawca, SWAATHIR.M)

Maślanka to orzeźwiający napój o śmietankowym i lekko orzechowym smaku, który jest ubocznym produktem zmaślania śmietany, czyli ubijania jej na masło. Jest jednym z najmniej kalorycznych i najbardziej lekkostrawnych produktów mlecznych. Nie zawiera zbyt dużo tłuszczu i posiada wiele cennych dla naszego organizmu składników, którym zawdzięcza swoje dobroczynne działanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Znajdziemy w niej m.in.: białko, wapń, potas, sód, magnez, selen, fosfor, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas mlekowy. Maślanka wspomaga prawidłowe trawienie i metabolizm tłuszczów, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Przyczynia się do powstawania dobrych bakterii w jelitach, chroni je przed infekcjami, reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

Poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, poprawia koncentrację i zapobiega osteoporozie. Stała obecność tego mlecznego napoju w codziennym menu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Substancje zawarte w maślance poprawią kondycję wątroby i opóźniają naturalny proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Ponadto maślanka podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, dlatego warto ją pić zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Podobnie jak jogurt naturalny daje na długo uczucie sytości, więc doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, którą stosują osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić