Przepis na herbatkę z natki pietruszki
Składniki potrzebne do przygotowania zdrowotnej herbaty:
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 szklanki wody,
1 łyżeczka miodu naturalnego,
1 łyżka soku z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Sposób przygotowania i dawkowanie zdrowotnej herbaty
Na początek wodę wlewamy do niewielkiego garnka, wsypujemy pietruszkę, stawiamy na kuchence i gotujemy przez 15 minut. Po upływie tego czasu wywar odstawiamy do ostygnięcia, przecedzamy i wlewamy do dzbanka. Do herbaty dodajemy miód i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Tak przygotowaną miksturę pijemy 2 razy w ciągu dnia.
Zobacz także: Nie pomyl go z pietruszką. Może wywołać paraliż
Właściwości domowej mikstury z pietruszką
Herbata przygotowana na bazie pietruszki miodu i cytryny zawiera m.in.: witaminę C i E, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, wapń, fosfor, mangan, cynk, potas oraz beta-karoten. To silna broń antyrakowa, ale nie tylko. Zawartość wielu cennych elementów sprawia, że domowy preparat wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwgorączkowe i detoksykacyjne.
Regularne sięganie po ten eliksir usprawnia pracę układu immunologicznego, pomaga wyregulować rytm wypróżnień, poprawia trawienie, usuwa nadmiar wody z organizmu i oczyszcza nasz ciało z toksycznych substancji. Poza tym przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, wspomaga pracę serca, a także wzmacnia naszą skórę, włosy i paznokcie.
Obniża również zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Mikstura jest silną bronią w walce z anemią, infekcjami pęcherza moczowego i kamicy nerkowej. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i rozwojem komórek nowotworowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.