Zsiadłe mleko. Odporność, jelita, kości
Zsiadłe mleko, będące produktem fermentacji mlecznej, jest naturalnym źródłem probiotyków, które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia jelit. Proces fermentacji, podczas którego mleko niepasteryzowane przekształca się w zsiadłe, sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii fermentacyjnych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium.
Zobacz także: Najgorszy wybór. Zmiany w mózgu i jelitach
Spożywanie zsiadłego mleka może przyczynić się do poprawy składu i funkcji mikrobioty jelitowej, a właściwa równowaga mikroflory jelitowej pozwala naszemu organizmowi na optymalne trawienie, absorpcję składników odżywczych oraz zachowanie szczelności bariery jelitowej, co z kolei może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób zapalnych jelit oraz zespołu jelita drażliwego. Picie zsiadłego mleka zadziała jak "odkurzacz" w jelita i pomoże pozbyć się zalegających złogów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co więcej, zsiadłe mleko jest źródłem białka, łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu i potasu, a także witamin, takich jak witaminy z grupy B, A, D i K. Obecność tych składników odżywczych w zsiadłym mleku może wspomagać nie tylko zdrowie jelit, ale również wpływać korzystnie na układ kostny, nerwowy i odpornościowy.
Kto powinien unikać zsiadłego mleka?
Chociaż zsiadłe mleko jest postrzegane jako produkt korzystny dla zdrowia jelit, istnieją pewne przeciwwskazania, które należy wziąć pod uwagę przed jego włączeniem do diety. Szczególną uwagę należy zwrócić na grupę najmłodszych konsumentów – niemowlęta. Do 10. miesiąca życia dzieci nie powinny go otrzymywać.
Zobacz także: Zbawienne dla jelit i serca. Nowe badania potwierdzają
Warto również podkreślić, że nietolerancja laktozy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania zsiadłego mleka. Proces fermentacji, któremu poddawane jest mleko w celu uzyskania produktu zsiadłego, prowadzi do częściowego rozkładu laktozy, co może umożliwić jego konsumpcję osobom z łagodną formą nietolerancji laktozy. Osoby z cięższą postacią tej nietolerancji powinny jednak podchodzić do spożycia zsiadłego mleka z ostrożnością!
Inne przeciwwskazania obejmują alergię na białka mleka krowiego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.