Rumiankowa herbata po posiłku
Napar z rumianku zawiera związki roślinne (flawonoidy i terpenoidy), które mogą wpływać na metabolizm glukozy i poprawiać wrażliwość na insulinę, co przekłada się na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Wypijanie naparu z rumianku tuż po posiłkach może pomóc w ograniczeniu gwałtownego wzrostu poziomu cukru, co z kolei chroni również przed długoterminowymi skutkami cukrzycy. Przy okazji zapobiega rozmaitym problemom trawiennym, w tym wzdęciom, niestrawności i zgadze.
Zobacz także: Tak pachnie cukrzyca. Nie lekceważ objawu
Rumianek redukuje również stany zapalne związane z insulinoopornością i zaburzeniami metabolizmu glukozy, z powodzeniem wspiera więc zdrowie metaboliczne. To także ratunek dla obciążonej trzustki.
Właściwości zdrowotne rumianku
Regulacja poziomu cukru we krwi oraz ukojenie nerwów nie są jedynymi zaletami spożywania naparu z rumianku. Warto wiedzieć, że picie herbaty z rumianku wspiera układ odpornościowy, pomaga w łagodzeniu bólu głowy lub bólu menstruacyjnego oraz ma pozytywny wpływ na skórę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym ostatnim przypadku napar może być stosowany również zewnętrznie — w ten sposób załagodzi trądzik, łuszczycę, podrażnienia i ukąszenia owadów. Jego działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe sprawia, że często używa się go również jako naturalnego, domowego środka do redukcji cieni i opuchlizny pod oczami.
Napar z rumianku — wskazówki
Do przygotowania naparu z rumianku wystarczy łyżeczka suszonych kwiatów (lub torebka gotowej herbaty) i szklanka wrzątku. Napar powinien parzyć się przez 5-10 minut.
Po zaparzeniu (i ewentualnym odcedzeniu kwiatów) rumianek można wypijać od razu lub w wersji schłodzonej.
Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi jest kluczowe dla kontroli cukrzycy i redukcji ryzyka jej powikłań, a napar z rumianku jest skutecznym i smacznym sposobem na osiągnięcie tego celu. Warto jednak pamiętać, że nie zastąpi zdrowej diety ani ewentualnego leczenia farmakologicznego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.