Właściwości drożdży
Saccharomyces cerevisiae to wszystkim dobrze znane drożdże piekarnicze. Są one źródłem wielu cennych składników, takich jak: magnez, chrom, cynk, błonnik, żelazo, jod, mangan, witaminy z grupy B oraz witamina E. W związku z tym drożdże piekarskie stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w profilaktyce różnych chorób. Drożdże wykorzystywane są do produkcji chleba, bułek oraz różnego rodzaju ciast. Ponadto dodaje się je do piwo i wina, a także używa podczas produkcji suplementów i leków.
Ich prozdrowotne działanie sprawia, że czujemy się lepiej. Drożdże wspomagają układ odpornościowy, wspierają pracę mózgu, usuwają złogi z jelit, dbają o prawidłowe funkcjonowanie trzustki, a także wpływają korzystnie na stan skóry i paznokci.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Dodatkowo wykorzystywane są podczas leczenia niewydolności tarczycy, wspomagają odchudzanie oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego i wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto są w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi, a także ograniczają nadmierne przetłuszczanie się włosów i skóry.
Jak przyrządzić napój z drożdży?
Choć są one zdrowe, to należy pamiętać o jednym. Nie wolno spożywać ich w surowej wersji. Surowy produkt może bowiem doprowadzić do dysbakteriozy, czyli zaburzenia flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Ich zdrowotne właściwości uaktywnią się natomiast po przyrządzeniu napoju. Niewielki kawałek drożdży piekarniczych (około 25 g) trzeba zalać szklanką (250 ml) wrzącej wody lub gorącego mleka, a następnie dokładnie wymieszać. Gdy przyrządzana w ten sposób mikstura wystygnie, będzie gotowa do spożycia.
Jak często pić miksturę z drożdży?
Napój z drożdży można pić raz dziennie. Lepiej nie próbować dosładzać go cukrem, miodem lub sokiem owocowym. Trzeba również pamiętać, aby godzinę przed oraz godzinę po wypiciu mikstury nie spożywać słodyczy. Cukry proste w połączeniu z drożdżami mogą spowodować utratę cennych właściwości. Taka kuracja z użyciem drożdży powinna trwać maksymalnie trzy miesiące.