Kiszona kapusta wraca do łask. Dziś jest popularnym składnikiem diet oczyszczających i kuracji wzmacniających odporność. Nic dziwnego, w swoim składzie zawiera mnóstwo witaminy C, która słynie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami.
Witamina C bierze również udział w procesie matabolizowania tłuszczów, dzięki czemu potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Inną cenną witaminą, którą znajdziemy w soku jest witamina E. To witamina młodości, która chroni skórę, poprawia jej wygląd i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Sok z kiszonej kapusty poprawia przyswajalność żelaza, które współtworzy czerwone krwinki. Te z kolei poprawiają pracę układu odpornościowego. Wśród zalet regularnego picia tego pysznego soku warto wymienić działanie ochronne na żołądek.
Sok wzmacnia również serce i ścianki naczyń krwionośnych dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nadciśnienia. Sok z kiszonej kapusty to dobre źródło potasu i magnezu. To jednak nie wszystko. W jego składzie znajdziemy również luteinę i zeoksatynę, które poprawiają wzrok, a także chronią soczewkę oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy.
Sok z kiszonej kapusty możesz pić na czczo. Wówczas jeszcze silniej odczujesz jego działanie detoksykujące.
Możesz go również dodawać do sosów, sałatek, a także zup. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.