Sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych napojów w naszej części Europy. Jego orzeźwiający i charakterystyczny słodko-kwaśny smak uwielbiają zarówno osoby dorosłe, jak i najmłodsi konsumenci. W soku z jabłek znajdziemy m.in. witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, krzem, magnez, białko, pektyny, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów, sok jabłkowy usprawnia pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia mięśnie, kości i stawy, a także ujędrnia oraz regeneruje skórę.
Zobacz także: Lekceważony objaw boreliozy. Wszystko zdradzą oczy
Przeciwutleniacze obecne w tym soku chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W soku z jabłek znajdziemy cenną dla naszego organizmu histydynę. Ten ważny aminokwas wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. Histydyna pomaga zwalczyć stany zapalne, reguluje ciśnienie, usprawnia proces trawienny, obniża cholesterol oraz chroni komórki nerwowe.
Po sok z jabłek powinny regularnie sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny i podkręca metabolizm. Co więcej, sok jabłkowy oczyszcza płuca i redukuje objawy infekcji układu oddechowego, dlatego jest polecany nałogowym palaczom i osobom, które wygrały walkę z tym niezdrowym przyzwyczajeniem.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.