Wyniki niezliczonej liczby badań udowadniają, że osoby regularnie pijące alkohol są w znacznym stopniu narażone na rozwój chorób wątroby i trzustki, nowotworów czy poważnych dolegliwości ze strony układu nerwowego. Niektórzy eksperci uważają jednak, że jeden z trunków zawierających procenty może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście, jeżeli będzie spożywany w niewielkich ilościach oraz w odpowiedniej częstotliwości.
Dr. Michael Mosley w stworzonym przez siebie podcaście "Just One Thing" stwierdził, że czerwone wino jest w stanie obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL we krwiobiegu i pomaga wyregulować wartość ciśnienia tętniczego. Jak powszechnie wiadomo, zarówno zaburzona gospodarka lipidowa, jak i za wysokie ciśnienie krwi, sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych, ataku mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.
Dr. Mosley uważa, że czerwone wino to jedyny rodzaj alkoholu posiadający jakiekolwiek walory prozdrowotne. Dlaczego to właśnie ten popularny napój wydaje się wykazywać prozdrowotne właściwości?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czerwone wino jest produkowane na bazie ciemnych winogron, które są bogatym źródłem polifenoli. Podczas procesu fermentacji dodatkowo zwiększa się ilość tych cennych organicznych związków chemicznych.
Jak się okazuje, białe wino ma w sobie trzy razy mniej polifenoli w porównaniu do podobnego trunku o ciemniejszej barwie. Zdaniem lekarza, jeśli mamy nieodpartą ochotę na alkohol, to zamiast piwa czy kolorowego drinka z dodatkiem wódki, zdecydowanie lepiej sięgnąć po lampkę czerwonego wina. Nie oznacza to jednak, że możemy bez ograniczeń spożywać ten rodzaj alkoholu. Podobnie jak w przypadku innych napojów wyskokowych, należy przestrzegać ustalonych norm i pamiętać o zgubnych skutkach nadmiernego sięgania po alkohol.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.