Gorące napoje i alkohol
Uważać należy również na alkohol i gorące napoje. Te dwa czynniki zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Nadużywanie alkoholu prowadzi do rozwoju raka jamy ustnej, wątroby, przełyku, trzustki, żołądka, jelita grubego oraz piersi. Z kolei miłośnicy gorących napojów są w grupie podwyższonego ryzyka raka gardła i przełyku. Lekarze ostrzegają też przed łączeniem tych dwóch czynników. Jeśli jesteś fanem grzanego wina, piwa czy dodawania rumu do kawy lub herbaty, powinieneś jak najszybciej z tego zrezygnować.
Dieta bogata w wysokoprzetworzone mięso
Światowa Organizacja Zdrowia uznała przetworzone mięso za jeden z głównych czynników kancerogennych. Uważa się, że jest on równie groźny co palenie tytoniu czy narażenie na działanie azbestu. Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, z naszego codziennego jadłospisu powinny raz na zawsze zniknąć: parówki, boczek, nuggetsy, gotowe hamburgery, wędliny, rolady mięsne, kiełbasy czy metki. Wysokoprzetworzone mięso przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego, wątroby, trzustki i prostaty.
Seks oralny
Ten rodzaj seksu zwiększa ryzyko zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Jest on odpowiedzialny za podwyższone ryzyko rozwoju raka szyjki macicy u kobiet oraz raka przełyku, krtani i gardła u mężczyzn.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.