Papryczka chilli to roślina, która pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie uprawiana jest od tysięcy lat. Od wielu wieków jest popularna również w Europie. Ta pikantna przyprawa doskonale sprawdza się jako dodatek do kurczaka, ryżu, sosów mięsnych, marynat, leczo, jajecznicy i wielu innych dań. W dzisiejszych czasach uprawiane są różne odmiany tej papryczki, które różnią się między sobą smakiem. Jak się okazuje, im jest ostrzejszy, tym więcej prozdrowotnych właściwości posiada ten produkt.
Ze względu na jej smak i właściwości mówią o niej "pikantna uzdrowicielka". W świeżej papryczce chilli znajdziemy bowiem gamę prozdrowotnych składników, m.in.: witaminy A, C, P, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, mangan, kapsaicynę oraz błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.
Zobacz także: Zabija komórki rakowe. Ważna szczególnie dla kobiet
Stała obecność papryczki chilli w codziennym menu zapobiega powstawaniu zakrzepów, wpływa korzystnie na kondycję naszych płuc, podnosi odporność na infekcje, zwalcza wolne rodniki i zmniejsz ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, opóźnia proces starzenia się organizmu i usprawnia pracę mózgu.
Żeby wykorzystać dobroczynne działanie ostrej papryczki, można z niej przyrządzić domowy preparat. Wystarczy do szklanki wrzącej wody wsypać 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili, dodać odrobinę naturalnego miodu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną miksturę pijemy trzy razy dziennie. Domowy specyfik nie tylko poprawi krążenie i obniży zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, ale również pomoże pozbyć się kataru i ułatwi odkrztuszanie. Z papryczki chili można przyrządzić także nalewkę lub dodać ją do oliwy z oliwek.
Osoby cierpiące z powodu zapalenia stawów, migreny, łuszczycy, biegunki , chorych zatok, złego samopoczucia lub stanu zapalnego jamy ustnej też powinny sięgnąć po ten pikantny dodatek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.