Wyniki analiz, które zostały opublikowane na łamach czasopisma biomedycznego "Current Developments in Nutrition", potwierdziły, że codzienne sięganie po napoje zawierające cukier w znacznym stopniu podnosi ryzyko raka wątroby. Longgang Zhao jeden z autorów badania przez 19 lat obserwował stan zdrowia 90 504 kobiet będących w przedziale wiekowym od 50 do 79 lat. 7,3 proc. z nich każdego dnia spożywało przynajmniej 335 ml napoju z dodatkiem cukru.
Zobacz także: Toksyczne dla organizmu. Ryzyko raka wątroby wzrasta
Po zakończeniu badań u 205 uczestniczek zdiagnozowano nowotwór wątroby. Naukowcy doszli do wniosku, że im większe ilości tego typu produktów w codziennej diecie, tym większe prawdopodobieństwo zachorowania na ten rodzaj raka. Zdaniem badaczy konieczne jest wykonanie kolejnych badań obejmujących inne grupy wiekowe. Stwierdzili również, że bardzo istotne jest, żeby w przyszłości wziąć pod uwagę takie czynniki jak cukrzyca, otyłość i insulinooporność.
Napoje słodzone i napoje energetycznie mają też bezpośredni wpływ na trzustkę. Nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy i insulinooporności.
Zobacz także: Oto 5 objawów raka wątroby. Nie bagatelizuj
Cukier znajduje się nie tylko w cukiernicy, w słodyczach i słodzonych napojach, ale także w jogurtach, mleku czy pieczywie. Dopuszczalne dzienna dawka to dwie łyżeczki cukru. Należy o tym pamiętać, nie tylko podczas słodzenia kawy czy herbaty. Niestety ta niebezpieczna substancja jest obecna praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.