Biały skrętek na żółtku
Biały skrętek na żółtku lub nitka zwana również powrózkiem białkowym to chalaza. Chalazy przymocowane są z jednej strony do błony żółtkowej, która otacza żółtko, a z drugiej do błony pergaminowej, która otacza białko. Chalaza trzyma komórkę jajową w stałym położeniu (wtedy możliwe są tylko ruchy obrotowe). Mówiąc inaczej - trzyma żółtko na środku jajka i wcale nie obniża jego wartości odżywczych.
Plamka krwi w jajku. Czy to zarodek?
Plamka krwi zwykle kojarzy nam się z zarodkiem, i widząc ją mamy bardziej ochotę wyrzucić jajko niż je zjeść. Plamki krwi występują także w jajkach, które nigdy nie były zapłodnione. Zdarza się tak u młodych kur - na początku cyklu albo u starszych, przy jego końcu. To zjawisko może też być uwarunkowane genetycznie. Ciężko to jednak zweryfikować. Krew w jajku może oznaczać chorobę krwiobiegu lub wątroby oraz niedobór witamin u kur z powodu niewłaściwego żywienia. Zjedzenia takiego jajka nie jest niebezpieczne dla naszego organizmu. Oczywiście wszystkie jajka powinno się spożywać po obróbce termicznej i powinny być one odpowie
Nitka w jajku nie ma wpływu na jego smaku ani jakość, jednak może być zniechęcająca. Są nawet specjalne łyżki, służące do wyławiania chalazy. Biały skrętek świadczy raczej dobrze o świeżości jajka, ponieważ im dłużej było ono przechowywane, tym większe prawdopodobieństwo że biała nitka zdążyła zniknąć.
Czytaj też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl