Toksyczny szpinak?
Eksperci ds. żywienia nie polecają odgrzewania szpinaku. Chociaż to zielone warzywo ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, to po odgrzaniu azotany, które w nim znajdziemy, zamieniają się w azotany – związki o rakotwórczych właściwościach.
Podobnie jest z selerem. Ten popularny składnik zup, sosów i bulionów to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Warzywo pomaga oczyścić organizm z toksyn, usprawnia pracę nerek i obniża ciśnienie tętnicze, ale również zawiera azotany, które po podgrzaniu ulegają przemianie w związki kancerogenne. To samo dotyczy buraków i marchwi. Jeśli te warzywa są składnikiem twojej zupy, lepiej zjeść je tego samego dnia lub wyjąć z dania przed podgrzaniem.
Podgrzewane grzyby
Odgrzewać nie wolno również dań z grzybami. Niestety, to błąd często popełniany przez Polaków, zwłaszcza w sezonie na te leśne skarby. Odgrzane grzyby mogą powodować nie tylko poważne problemy z trawieniem, ale i z pracą serca.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Odgrzewane mięso
Nie zaleca się też odgrzewania produktów z drobiem. Eksperci ostrzegają, że jedzenie kurczaka na następny dzień prowadzi do zaburzeń procesów trawiennych, gdyż odgrzewanie zmienia strukturę białek, z których zbudowane jest mięso. Odgrzewany drób obciąża również nerki.
Najlepiej, gdy niezjedzonego kurczaka dodasz do kanapki lub sałatki podawanej na zimno. W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia i unikniesz problemów zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.