Który alkohol powoduje największego kaca? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, zwłaszcza przed Sylwestrem. Michał Wrzosek, który jest dietetykiem klinicznym, dietetykiem sportowym i doktorem dietetyki postanowił podzielić się istotną wiedzą na ten temat ze swoimi obserwatorami.
Czytaj także: Ksiądz o 18-latkach. Ludzi rozzłościło jedno
Kac trwa nawet 20 godzin a zaczyna się wtedy, gdy twoje ciało pozbędzie się trucizny z krwi. To jak dużego będziesz mieć kaca zależy od tego, ile wypijesz i co wypijesz. Im więcej wypijesz, tym większego będziesz mieć kaca - tłumaczy na nagraniu dietetyk kliniczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że po wypiciu czerwonego wina, rumu i whisky będziemy zmagać się z największym kacem.
A jak na kaca wpływa rodzaj alkoholu? Alkohol zawiera substancje, które nazywamy kongonerami (m.in. metanol, acetaldehyd). Im alkohol jest w nie bogatszy, tym większy będzie kac. Najmniej kongonerów ma wódka i spirytus, największy kac będzie po czerwonym winie, rumie i whisky - tłumaczy ekspert.
Według naukowców z Uniwersytetu w Brighton sherry i wino porto upijają szybciej, niż inne alkohole i powodują najgorszego kaca. Zdaniem ekspertów te dwa trunki zawierają stosunkowo dużą ilość alkoholu, a ich słodki smak wzmaga ochotę na kolejne kieliszki
Sięgając po alkohol należy także pamiętać, by stale nawadniać organizm. Najlepszym rozwiązaniem jest wypijanie szklanki niegazowanej wody po każdej porcji alkoholu (czyli po kieliszku wódki, kuflu piwa czy lampce wina). Warto też jeszcze przed wyjściem na imprezę wypić dwie/trzy szklanki wody.