Pod żadnym pozorem nie rób tak z mięsem. Może stać się rakotwórcze

25

Przygotowanie kurczaka, jednego z najczęściej używanych rodzajów mięsa, może wydawać się proste. Jednak wielu z nas popełnia błędy, które sprawiają, że danie traci na smaku, wartościach odżywczych, a nawet może stać się szkodliwe dla zdrowia. Zobacz, jak tego uniknąć.

Pod żadnym pozorem nie rób tak z mięsem. Może stać się rakotwórcze
Tego nie wolno robić z mięsem. Sprawia, że może być rakotwórcze (Pexels)

Często spotykanym zwyczajem w wielu kuchniach jest dokładne mycie kurczaka pod bieżącą zimną wodą przed jego przygotowaniem. Niestety, to nie jest dobra praktyka, gdyż wilgotne mięso staje się idealnym środowiskiem dla bakterii.

Dodatkowo woda skapująca z kurczaka może przenieść drobnoustroje na inne kuchenne akcesoria i produkty spożywcze. Mięso i tak zostanie poddane obróbce termicznej, która skuteczniej zabije bakterie, które zdaje nam się, że skutecznie umyjemy.

Aby nadać kurczakowi wyjątkowy smak i aromat, warto go zamarynować. Jednak istotne jest, aby nie pozostawiać mięsa w marynacie zbyt długo, ponieważ sprzyja to rozwojowi bakterii. Najlepiej umieścić przyprawione mięso w jednorazowej torebce i włożyć do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Nie smaż kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu

Nie ma co się oszukiwać – smażenie to jedna z najmniej zdrowych metod przygotowania mięsa. Specjaliści ds. żywienia oraz lekarze od lat zalecają gotowanie na parze lub pieczenie bez dodatku tłuszczu jako zdrowsze alternatywy.

Jeśli jednak zdecydujesz się na smażenie kurczaka, ważne jest, by nie używać patelni z wcześniej używanym olejem. W przeciwnym razie może dojść do kontaktu ze szkodliwymi substancjami, a danie straci na smaku.

Nie dociskaj mięsa do patelni podczas smażenia

Niektórzy entuzjaści drobiu podczas smażenia przyciskają mięso do dna patelni, próbując w ten sposób przyspieszyć jego przygotowanie. To kolejny kulinarny błąd.

Takie postępowanie sprawia, że kurczak staje się mniej soczysty, a także może przywierać do patelni, co prowadzi do nierównomiernego smażenia lub przypalenia. Im bardziej przypalone mięso, tym więcej zawiera akrylamidu. Ten związek uznawany jest przez naukowców za mutagenny i rakotwórczy, dlatego lepiej unikać tego błędu.

Autor: BAN
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić