Pod żadnym pozorem nie rób tak z mięsem. Może stać się rakotwórcze

Przygotowanie kurczaka, jednego z najczęściej używanych rodzajów mięsa, może wydawać się proste. Jednak wielu z nas popełnia błędy, które sprawiają, że danie traci na smaku, wartościach odżywczych, a nawet może stać się szkodliwe dla zdrowia. Zobacz, jak tego uniknąć.

aTego nie wolno robić z mięsem. Sprawia, że może być rakotwórcze
Źródło zdjęć: © Pexels

Często spotykanym zwyczajem w wielu kuchniach jest dokładne mycie kurczaka pod bieżącą zimną wodą przed jego przygotowaniem. Niestety, to nie jest dobra praktyka, gdyż wilgotne mięso staje się idealnym środowiskiem dla bakterii.

Dodatkowo woda skapująca z kurczaka może przenieść drobnoustroje na inne kuchenne akcesoria i produkty spożywcze. Mięso i tak zostanie poddane obróbce termicznej, która skuteczniej zabije bakterie, które zdaje nam się, że skutecznie umyjemy.

Aby nadać kurczakowi wyjątkowy smak i aromat, warto go zamarynować. Jednak istotne jest, aby nie pozostawiać mięsa w marynacie zbyt długo, ponieważ sprzyja to rozwojowi bakterii. Najlepiej umieścić przyprawione mięso w jednorazowej torebce i włożyć do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Nie smaż kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu

Nie ma co się oszukiwać – smażenie to jedna z najmniej zdrowych metod przygotowania mięsa. Specjaliści ds. żywienia oraz lekarze od lat zalecają gotowanie na parze lub pieczenie bez dodatku tłuszczu jako zdrowsze alternatywy.

Jeśli jednak zdecydujesz się na smażenie kurczaka, ważne jest, by nie używać patelni z wcześniej używanym olejem. W przeciwnym razie może dojść do kontaktu ze szkodliwymi substancjami, a danie straci na smaku.

Nie dociskaj mięsa do patelni podczas smażenia

Niektórzy entuzjaści drobiu podczas smażenia przyciskają mięso do dna patelni, próbując w ten sposób przyspieszyć jego przygotowanie. To kolejny kulinarny błąd.

Takie postępowanie sprawia, że kurczak staje się mniej soczysty, a także może przywierać do patelni, co prowadzi do nierównomiernego smażenia lub przypalenia. Im bardziej przypalone mięso, tym więcej zawiera akrylamidu. Ten związek uznawany jest przez naukowców za mutagenny i rakotwórczy, dlatego lepiej unikać tego błędu.

Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych