Nadmiar soli
Jak wynika z wypowiedzi lekarzy i ekspertów żywieniowych z całego świata oraz licznych badań naukowych, regularne sięganie po zbyt duże ilości soli wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.
Jedna z najpopularniejszych przypraw jest potocznie nazywana "białą śmiercią", ponieważ jej nadmiar w codziennej diecie podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału. Ponadto podnosi ryzyko nowotworu żołądka i osteoporozy. Jak się okazuje, obciąża również nasze nerki i może prowadzić do kamicy nerkowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Uważaj. Objaw ostrzega, że nerki są zapchane złogami
Warto pamiętać, że sól znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale także w większości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: słone przekąski, konserwy, fast foody, zupki chińskie, serki topione, gotowe sery, wędliny czy wyroby piekarnicze. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdy zdrowy dorosły człowiek w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać bezpiecznej dawki, która wynosi 5 g soli w ciągu doby.
Niektóre warzywa
Wprawdzie warzywa są bogatym źródłem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale niektóre z nich należy spożywać z umiarem. Dotyczy to m.in. rabarbaru, szczawiu, botwinki i szpinaku, które zawierają znaczne ilości szczawianów. Ich nadmiar w codziennym menu przy jednoczesnym deficycie wapnia jest jednym z czynników ryzyka rozwoju kamicy szczawianowej.
Dieta wysokobiałkowa
Białko jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety spożywanie go w nadmiarze sprzyja pojawieniu się kamicy nerkowej, nadciśnienia tętniczego i mocznicy. Poza tym nierozsądne stosowanie diety wysokobiałkowej obniża odporność na infekcje. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek i koniecznością wykonania dializy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.