Sok pigwowy – przepis i właściwości
Składniki potrzebne do zrobienia soku:
- 1 kg pigwy,
- 1,2 kg cukru.
Przygotowanie:
Na początek owoce umyj pod ciepłą bieżącą wodą, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Następnie pokrojoną pigwę przełóż do naczynia, zasyp cukrem i przykryj ściereczką. Owoce należy odstawić na tydzień i kilka razy dziennie wymieszać składniki.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Po upływie tego czasu cukier się rozpuści, a owoce wypuszczą sok. Sok odcedź za pomocą sitka i przelej do butelek. Ostatnim krokiem jest pasteryzacja i odstawienie soku z pigwy w chłodne miejsce.
W pigwie znajdziemy sporo cennej witaminy C oraz fosfor, magnez, żelazo, potas, wapń. Regularne sięganie po sok z pigwy podnosi odporność, chroni organizm przed grypą i przeziębieniem, a także poprawia samopoczucie w okresie jesienno-zimowego przesilenia.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Sok z pigwy to pogromca wirusów i bakterii. Sprawdza się również jako naturalny lek na suchy kaszel, infekcje układu oddechowego, zgagę i niestrawność. Dzięki zawartości pektyn sok z miąższy tych owoców pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i metali ciężkich. Polifenole obecne w pigwie niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko nowotworów.
Sok na bazie owoców pigwy usprawnia proces trawienny i dba o prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przyśpiesza również przemianę materii, dzięki czemu łatwiej spalimy nadmiar tkanki tłuszczowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.