Zbyt blade usta
Blade i często popękane usta, wypadanie włosów i uczucie zimna mogą być objawami anemii z niedoboru żelaza. Niedokrwistości towarzyszą bóle głowy, zmęczenie oraz ogólne osłabienie organizmu. Skóra staje się blada i skłonna do łuszczenia się. Bledną także błony śluzowe. Łatwo możemy to sprawdzić, odchylając dolną powiekę. U osoby zdrowej to miejsce powinno być krwistoczerwone.
W leczeniu anemii ważne jest jedzenie produktów żywnościowych, które zawierają duże ilości żelaza oraz witaminy B12. Są to np. ryby i owoce morza, soja, fasola, szpinak, jarmuż czy suszone owoce.
Trądzik u dorosłej osoby
Trądzik to nie tylko problem dorastającej młodzieży, zmaga się z nim coraz więcej dorosłych. Nieestetyczne krosty i zaskórniki, łuszcząca się skóra czy pleśniawki mogą być skutkiem niedoboru witaminy A. Warto więc wzbogacić swoją dietę o wątróbkę, marchew, kapustę oraz dynię.
Ropne zmiany skórne mogą być także związane z niedoborem witaminy PP (znanej też jako niacyna) oraz cynku. Łagodząca stany zapalne niacyna znajduje się w grzybach, tuńczyku, kurczaku, łososiu czy szparagach. Bogactwo cynku tkwi natomiast w jagnięcinie, rzepie, jajkach czy zbożach.
Zajady na ustach
Zajady często mylone są z opryszczką wywoływaną przez wirusy. Stan zapalny pojawiający się w kącikach ust to jednak wynik niedoboru żelaza bądź witamin B2 oraz C.
Niedobór witaminy B2, czyli ryboflawiny, skutkuje częstym pieczeniem i swędzeniem oczu, nadwrażliwością na światło, chorobami jamy ustnej, pękającymi wargami czy pojawianiem się wyprysków. Ryboflawinę znajdziemy w grzybach, kapuście, szparagach, brokułach czy pomidorach.
Tłusta skóra na uszach
Błyszczenie się skóry na uszach, drżenie i skurcze mięśni, problemy z zasypianiem, nerwowość, próchnica czy bóle stawów mogą być sygnałami niedoboru wapnia.
Ten składnik mineralny niszczony jest poprzez spożywanie nadmiernej ilości alkoholu oraz nadużywanie kawy i herbaty. Jego wchłanianie obniża nadmiar tłuszczów lub fosforu.
Bogatymi źródłami wapnia są: żółty ser, migdały, karczochy, dynia, kapusta czy suszone śliwki.
Żółty kolor skóry twarzy
W diagnozie utajonej choroby może pomóc również analiza skóry. Jej zażółcenie świadczy o problemach związanych z wątrobą lub pęcherzykiem żółciowym, a zaczerwienienie może być skutkiem nadciśnienia lub zaburzeń krążenia krwi.
Białe plamy często są objawem niedoboru witaminy B12, cukrzycy lub zaburzonej pracy tarczycy. Skóra może mieć także nieprzyjemny zapach – w takim wypadku warto sprawdzić swoją dietę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl