Polacy boją się jeść. To jedno z najzdrowszych mięs

Rosnąca świadomość pochodzenia i jakości spożywanej żywności sprawia, że dziczyzna staje się odpowiedzią na potrzeby tych, którzy z mięsa nie chcą rezygnować, poszukują jednak zdrowych i ekologicznych jego źródeł. Dlaczego dziczyzna ma tak dobrą opinię i co może nam zaoferować?

Czy dziczyzna jest zdrowa?Czy dziczyzna jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DigiPub

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Dziczyznę dzieli się na:

  • dziczyznę grubą – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyznę drobną – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Łączy je to, że są źródłem wysokiej jakości białka. Dziczyzna składa się w około 22 proc. z białka, a skład aminokwasów w niej zawartych jest zbliżony do białka wzorcowego.

Co więcej, mięso z dzikich zwierząt dostarcza organizmowi ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, które jest w nim obecne w większej ilości niż w tradycyjnym mięsie czerwonym. Dziczyzna wyróżnia się czterokrotnie wyższą zawartością witamin i składników mineralnych i mniejszą ilością tłuszczu niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych.

Poza tym dziczyzna rzadko poddawana jest intensywnym procesom przetwarzania, co oznacza, że zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze. Brak w niej antybiotyków oraz hormonów wzrostu, co czyni ją atrakcyjną alternatywą dla mięs pochodzących z hodowli przemysłowej.

Potencjalne zagrożenia i obawy

Mimo wielu korzyści zdrowotnych spożywanie dziczyzny budzi obawy związane z potencjalnym zakażeniem włośnicą lub toksoplazmozą. Warto jednak podkreślić, że mięso z dzikich zwierząt dopuszczane jest do obrotu wyłącznie po kontroli weterynaryjnej, co znacząco minimalizuje ryzyko zakażeń.

Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed ewentualnymi pasożytami, zaleca się unikanie spożywania surowego mięsa, takiego jak tatar, na rzecz potraw poddanych odpowiedniej obróbce termicznej. Wysokie temperatury skutecznie eliminują ewentualne zagrożenia.

Ostrożność przy spożywaniu dziczyzny powinny zachować głównie osoby zmagające się z dną moczanową. Mięso to jest bowiem bogate w puryny, które przekształcają się w kwas moczowy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba