Nowotwór żołądka zajmuje siódme miejsce na liście najczęściej diagnozowanych rodzajów raka w Polsce.
Ta poważna choroby charakteryzuje się również dość wysoką śmiertelnością. Lekarze z całego świata ostrzegają, że jednym z głównych czynników ryzyka jej rozwoju jest niezdrowy sposób odżywiania, a w szczególności dieta bogata w sól i produkty konserwowane przy użyciu soli.
Zobacz także: Są gorsze niż sądziliśmy. Zwiększają ryzyko raka płuc
Zdaniem naukowców z Korei zebrane dotychczasowe informacje na ten temat nie są spójne, ponieważ kiszonki poza tą popularną przyprawą zawierają również sporo przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlatego postanowili dokonać bardziej szczegółowej analizy. Jej wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "Nutrients".
Zobacz także: Tak rak atakuje płuca. Pierwszy objaw jest nietypowy
W naszych analizach wysokie spożycie makaronu i pierogów wiązało się ze znacznie zwiększoną częstością występowania raka żołądka – poinformowali autorzy badania.
Koreańscy badacze, stwierdzili, że codzienny jadłospis zawierający znaczne ilości sodu, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka. Dotyczy to zwłaszcza osób, które w przeszłości regularnie sięgały po nadmierne ilości alkoholu lub paliły papierosy.
Koreańczycy dodali, że wysokie spożycie soli jest spowodowane dodawaniem jej podczas przygotowania posiłków lub jedzenie produktów bogatych w ten popularny dodatek.
Jak zaznaczyli, tej substancji nie należy traktować jako bezpośredni czynnik kancerogenny.
Na rozwój raka wpływają przede wszystkim słone produkty, takie jak wcześniej wspomniane pierogi czy makaron. Ponadto naukowcy zauważyli, że tego rodzaju żywność swój potencjał rakotwórczy zawdzięcza również skrobi.
Jej spore ilości znajdziemy w produktach mącznych, które spożywane w nierozsądnych ilościach sprzyjają pojawieniu się hiperinsulinemii i hiperglikemii, co z kolei podnosi stres oksydacyjny i potęguje stany zapalne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.