Kawa i herbata z dodatkami
Kawa posiada prozdrowotne właściwości, co potwierdziły wyniki wielu badań naukowych. Warto jednak pamiętać, że regularnie dodając do małej czarnej cukier, bitą śmietanę, słodki syrop czy lody, fundujemy sobie puste kalorie, a co za tym idzie nadprogramowe kilogramy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobnie jest z herbatą, do której wiele osób dodaje cukier. Ten popularny dodatek nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości, ale także przyczynia się do pojawienia się stanów zapalnych w organizmie.
Owocowe napoje
Pozornie przyjazne dla naszego zdrowia napoje czy nektary owocowe są w wielu przypadkach skarbnicą cukru. Nie bez powodu substancja podobnie jak sól jest nazywana "białą śmiercią". Zbyt wysoki poziom cukru we krwi zaburza prawidłową pracę żołądka, a także podnosi ryzyko cukrzycy, insulinooporności i próchnicy zębów.
Poza tym tego typu napoje często zawierają sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz barwniki i konserwanty. Zdecydowanie lepszym i o wiele zdrowszym rozwiązaniem będzie jednodniowy sok niepasteryzowany lub woda z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz grejpfruta.
Energetyki
Po tego rodzaju trunki sięgamy, kiedy chcemy się pobudzić i dodać sobie niezbędnej do działania energii. Niestety napoje energetyczne poza kofeiną nierzadko zawierają również cukier. Działają przez krótką chwilę, po czym znowu odczuwamy zmęczenie i problemy z koncentracją. Ponadto nadmierne spożywanie energetyków może powodować kołatanie serca, nadpobudliwość, zawroty głowy, a ekstremalnych przypadkach doprowadzić do zawału serca czy udaru mózgu.
Koktajle alkoholowe
Lekarze od dawna podkreślają, że napoje zawierające procenty spożywane w nierozsądnych ilościach stopniowo wyniszczają naszą wątrobę i inne narządy. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są koktajle przygotowane na bazie mocnego alkoholu i napoju bogatego w cukier. Pamiętajmy, że pina colada będąca mieszanką rumu, soku ananasowego i mleczka kokosowego to nic innego jak kaloryczna bomba.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.