Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Polacy nie doceniają. Błąd, w mig zbijają cholesterol

14

Często mówi się o tym, że "im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej". To prawda! Zbyt często przekonanie to powoduje jednak, że o białych warzywach myśli się jako o tych, które mają niewiele wartości odżywczych. Tymczasem to właśnie one pomagają regulować poziom cholesterolu - powinniśmy więc bardziej je doceniać.

Polacy nie doceniają. Błąd, w mig zbijają cholesterol
Białe warzywa warto jeść jak najczęściej (Getty Images, Kate Stoupas)

Rola cholesterolu

Cholesterol, chociaż często kojarzony z negatywnymi skutkami dla zdrowia, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w budowie błon komórkowych, produkcji hormonów i witaminy D.

Jego zbyt wysoki poziom we krwi zwiększa jednak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc włączyć do swojej diety warzywa, które pomogą go ustabilizować. Są to:

1. Kalafior

Kalafior to warzywo krzyżowe, które zawiera związki siarki nazywane glukozynolanami. Wyniki badań sugerują, że te związki mogą pomóc w redukcji LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach i stymulowanie wątroby do wydalania jego nadmiaru.

Ponadto, błonnik w kalafiorze sprzyja oczyszczaniu jelit i wspiera zdrową florę bakteryjną, co dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

2. Cebula

Cebula jest znana z wielu korzyści zdrowotnych, a jednym z jej najważniejszych składników są flawonoidy, w tym kwercetyna. Badania wykazały, że kwercetyna może obniżać poziom cholesterolu LDL i podnosić HDL, czyli "dobry cholesterol", dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Dodatkowo cebula stymuluje produkcję enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za rozkład cholesterolu.

3. Czosnek

Czosnek od wieków jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Zawiera allicynę, która, jak wykazano w badaniach, obniża poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

Regularne spożywanie czosnku może również zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co jest bezpośrednio związane z wysokim poziomem cholesterolu.

Walka o dobry poziom cholesterolu

Wspomniane wyżej warzywa wspierają zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Włączenie ich do codziennej diety to prosty i smaczny sposób na poprawę stanu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta to tylko jeden z elementów zdrowego stylu życia – równie ważne są regularna aktywność fizyczna, opracowanie sposobu radzenia sobie ze stresem i kontrola wagi ciała.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić