Uwielbiany przez wielu Polaków majonez należy do najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. W jednej łyżce znajdziemy aż 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego jeśli chcemy uchronić się przed nadprogramowymi kilogramami, powinniśmy do minimum ograniczyć spożywanie majonezu lub całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym z dodatkiem zdrowych ziół albo innym zdrowszym zamiennikiem.
Czytaj także: Zakazane przed snem. Tak zwiększasz ryzyko raka
Ten popularny sos nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale w nadmiernych ilościach może przyczynić się również do pojawienia się poważnych dolegliwości. Zawarte w nim tłuszcze nasycone podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W majonezie znajdziemy także znaczne ilości cukru, który podobnie jak sól jest nazywany "białą śmiercią". Stała obecność produktów bogatych w cukier w codziennej diecie niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi.
Czytaj także: Tak dokarmiasz raka. Lekarz nie ma dobrych wieści
Regularne sięganie po tego typu żywność może w rezultacie doprowadzić do rozwoju takich schorzeń jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór. Poza tym nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub może nasilać ich objawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywanie majonezu w nierozsądnych ilościach wpływa także negatywnie na nasze samopoczucie. Obecne w nim konserwanty i inne szkodliwe dodatki mogą powodować bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji i ogólne osłabienie organizmu. Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na nasz ulubiony sos, wcale nie musimy kupować go w sklepie. Majonez możemy przygotować samodzielnie, używając tylko naturalnych składników. Wprawdzie jego domowa wersja ma krótszy okres przydatności, ale w porównaniu do sklepowego produktu, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla naszego zdrowia.
Czytaj także: Pogromca złogów z jelit. Kosztuje grosze
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.