Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka

187

Ten popularny sos doskonale sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek, jajek, kanapek, śledzi, dressingów i mięsnych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, którego walory są doceniane przez kucharzy z całego świata. Niestety regularne sięganie po ten smaczny kulinarny dodatek, może nieść ze sobą niepożądane skutki zdrowotne.

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka
Majonez nie powinien gościć w naszym menu codziennie (Licencjonowane)

Uwielbiany przez wielu Polaków majonez należy do najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. W jednej łyżce znajdziemy aż 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego jeśli chcemy uchronić się przed nadprogramowymi kilogramami, powinniśmy do minimum ograniczyć spożywanie majonezu lub całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym z dodatkiem zdrowych ziół albo innym zdrowszym zamiennikiem.

Ten popularny sos nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale w nadmiernych ilościach może przyczynić się również do pojawienia się poważnych dolegliwości. Zawarte w nim tłuszcze nasycone podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W majonezie znajdziemy także znaczne ilości cukru, który podobnie jak sól jest nazywany "białą śmiercią". Stała obecność produktów bogatych w cukier w codziennej diecie niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Regularne sięganie po tego typu żywność może w rezultacie doprowadzić do rozwoju takich schorzeń jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór. Poza tym nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub może nasilać ich objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Majonez. Warto przygotować w domu

Spożywanie majonezu w nierozsądnych ilościach wpływa także negatywnie na nasze samopoczucie. Obecne w nim konserwanty i inne szkodliwe dodatki mogą powodować bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji i ogólne osłabienie organizmu. Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na nasz ulubiony sos, wcale nie musimy kupować go w sklepie. Majonez możemy przygotować samodzielnie, używając tylko naturalnych składników. Wprawdzie jego domowa wersja ma krótszy okres przydatności, ale w porównaniu do sklepowego produktu, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla naszego zdrowia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić