Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka

187

Ten popularny sos doskonale sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek, jajek, kanapek, śledzi, dressingów i mięsnych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, którego walory są doceniane przez kucharzy z całego świata. Niestety regularne sięganie po ten smaczny kulinarny dodatek, może nieść ze sobą niepożądane skutki zdrowotne.

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka
Majonez nie powinien gościć w naszym menu codziennie (Licencjonowane)

Uwielbiany przez wielu Polaków majonez należy do najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. W jednej łyżce znajdziemy aż 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego jeśli chcemy uchronić się przed nadprogramowymi kilogramami, powinniśmy do minimum ograniczyć spożywanie majonezu lub całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym z dodatkiem zdrowych ziół albo innym zdrowszym zamiennikiem.

Ten popularny sos nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale w nadmiernych ilościach może przyczynić się również do pojawienia się poważnych dolegliwości. Zawarte w nim tłuszcze nasycone podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W majonezie znajdziemy także znaczne ilości cukru, który podobnie jak sól jest nazywany "białą śmiercią". Stała obecność produktów bogatych w cukier w codziennej diecie niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Regularne sięganie po tego typu żywność może w rezultacie doprowadzić do rozwoju takich schorzeń jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór. Poza tym nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub może nasilać ich objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Majonez. Warto przygotować w domu

Spożywanie majonezu w nierozsądnych ilościach wpływa także negatywnie na nasze samopoczucie. Obecne w nim konserwanty i inne szkodliwe dodatki mogą powodować bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji i ogólne osłabienie organizmu. Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na nasz ulubiony sos, wcale nie musimy kupować go w sklepie. Majonez możemy przygotować samodzielnie, używając tylko naturalnych składników. Wprawdzie jego domowa wersja ma krótszy okres przydatności, ale w porównaniu do sklepowego produktu, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla naszego zdrowia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić