Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy się nimi zajadają. Ale trzustka nie lubi tych owoców

105

Aby wspierać zdrowie naszej trzustki, warto przede wszystkim unikać używek – rzucić palenie i najlepiej całkowicie zrezygnować z picia alkoholu oraz zadbać o prawidłową dietę. W naszym codziennym jadłospisie mogą się bowiem znajdować produkty, które szkodzą trzustce. O jakie chodzi?

Polacy się nimi zajadają. Ale trzustka nie lubi tych owoców
Czereśnie i śliwki szkodzą trzustce (Licencjodawca, lapandr)

Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem, ale lekarze ostrzegają, że ten typ nowotworu jest coraz częściej diagnozowany u osób młodych. Co roku z powodu tej choroby umiera nawet pięć tys. Polaków i jest to typ raka najczęściej występujący u mieszkańców państw wysokorozwiniętych.

Do głównych czynników ryzyka zaliczamy przede wszystkim palenie papierosów. Znaczenie mają również obciążenia genetyczne i występowanie tego nowotworu w naszej rodzinie. Również osoby borykające się z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na rozwój raka trzustki. Ten typ nowotworu jest też częściej diagnozowany o pacjentów z cukrzycą. Ale ogromny wpływ na jego rozwój ma również nasza dieta.

Wśród produktów, które powoli wyniszczają trzustkę, znajduje się czerwone mięso jedzone w nadmiarze. Ograniczyć należy również wyroby garmażeryjne, jak pyzy, krokiety i pierogi z mięsem oraz parówki, pasztety czy konserwy. Dietetycy radzą też, by nie zajadać się podrobami, takimi jak serca, żołądki, wątróbki czy płuca. Te produkty są bowiem bogate w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.

Ulgę trzustce przyniesie również zredukowanie ilości sosów na bazie śmietany oraz żywności bogatej w cukier, który powoduje rozwój stanów zapalnych trzustki, co w konsekwencji może doprowadzić do cukrzycy. To jednak nie koniec. Niewiele osób wie, że trzustka nie lubi też niektórych warzyw i owoców. Chodzi o czereśnie, śliwki, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebulę czy kapustę. Eksperci radzą, by osoby zmagające się z chorobami trzustki wybierały te produkty w przetworzonej formie, np. po ugotowaniu lub upieczeniu.

Ograniczyć należy również żywność bogatą w tłuszcze, ale nie tylko te zwierzęce. Wskazane jest umiarkowane spożywanie dobrej jakości tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić