Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy się nimi zajadają. Ale trzustka nie lubi tych owoców

105

Aby wspierać zdrowie naszej trzustki, warto przede wszystkim unikać używek – rzucić palenie i najlepiej całkowicie zrezygnować z picia alkoholu oraz zadbać o prawidłową dietę. W naszym codziennym jadłospisie mogą się bowiem znajdować produkty, które szkodzą trzustce. O jakie chodzi?

Polacy się nimi zajadają. Ale trzustka nie lubi tych owoców
Czereśnie i śliwki szkodzą trzustce (Licencjodawca, lapandr)

Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem, ale lekarze ostrzegają, że ten typ nowotworu jest coraz częściej diagnozowany u osób młodych. Co roku z powodu tej choroby umiera nawet pięć tys. Polaków i jest to typ raka najczęściej występujący u mieszkańców państw wysokorozwiniętych.

Do głównych czynników ryzyka zaliczamy przede wszystkim palenie papierosów. Znaczenie mają również obciążenia genetyczne i występowanie tego nowotworu w naszej rodzinie. Również osoby borykające się z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na rozwój raka trzustki. Ten typ nowotworu jest też częściej diagnozowany o pacjentów z cukrzycą. Ale ogromny wpływ na jego rozwój ma również nasza dieta.

Wśród produktów, które powoli wyniszczają trzustkę, znajduje się czerwone mięso jedzone w nadmiarze. Ograniczyć należy również wyroby garmażeryjne, jak pyzy, krokiety i pierogi z mięsem oraz parówki, pasztety czy konserwy. Dietetycy radzą też, by nie zajadać się podrobami, takimi jak serca, żołądki, wątróbki czy płuca. Te produkty są bowiem bogate w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.

Ulgę trzustce przyniesie również zredukowanie ilości sosów na bazie śmietany oraz żywności bogatej w cukier, który powoduje rozwój stanów zapalnych trzustki, co w konsekwencji może doprowadzić do cukrzycy. To jednak nie koniec. Niewiele osób wie, że trzustka nie lubi też niektórych warzyw i owoców. Chodzi o czereśnie, śliwki, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebulę czy kapustę. Eksperci radzą, by osoby zmagające się z chorobami trzustki wybierały te produkty w przetworzonej formie, np. po ugotowaniu lub upieczeniu.

Ograniczyć należy również żywność bogatą w tłuszcze, ale nie tylko te zwierzęce. Wskazane jest umiarkowane spożywanie dobrej jakości tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić