Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem, ale lekarze ostrzegają, że ten typ nowotworu jest coraz częściej diagnozowany u osób młodych. Co roku z powodu tej choroby umiera nawet pięć tys. Polaków i jest to typ raka najczęściej występujący u mieszkańców państw wysokorozwiniętych.
Zobacz także: Najgorsze dla trzustki. Zmiany mogą być nieodwracalne
Do głównych czynników ryzyka zaliczamy przede wszystkim palenie papierosów. Znaczenie mają również obciążenia genetyczne i występowanie tego nowotworu w naszej rodzinie. Również osoby borykające się z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na rozwój raka trzustki. Ten typ nowotworu jest też częściej diagnozowany o pacjentów z cukrzycą. Ale ogromny wpływ na jego rozwój ma również nasza dieta.
Wśród produktów, które powoli wyniszczają trzustkę, znajduje się czerwone mięso jedzone w nadmiarze. Ograniczyć należy również wyroby garmażeryjne, jak pyzy, krokiety i pierogi z mięsem oraz parówki, pasztety czy konserwy. Dietetycy radzą też, by nie zajadać się podrobami, takimi jak serca, żołądki, wątróbki czy płuca. Te produkty są bowiem bogate w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.
Ulgę trzustce przyniesie również zredukowanie ilości sosów na bazie śmietany oraz żywności bogatej w cukier, który powoduje rozwój stanów zapalnych trzustki, co w konsekwencji może doprowadzić do cukrzycy. To jednak nie koniec. Niewiele osób wie, że trzustka nie lubi też niektórych warzyw i owoców. Chodzi o czereśnie, śliwki, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebulę czy kapustę. Eksperci radzą, by osoby zmagające się z chorobami trzustki wybierały te produkty w przetworzonej formie, np. po ugotowaniu lub upieczeniu.
Ograniczyć należy również żywność bogatą w tłuszcze, ale nie tylko te zwierzęce. Wskazane jest umiarkowane spożywanie dobrej jakości tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.