Podstawa każdego jadłospisu to warzywa
Każdego dnia warzywa powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, w końcu to podstawa piramidy żywieniowej.
Zawierają całą masę witamin i minerałów, które wspomagają procesy zachodzące w organizmie i są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania.
Warzywa są niebywale ważnym składnikiem pokarmu człowieka, są źródłem wielu witamin, w tym beta-karotenu oraz witamin z grupy B, C, E, K i PP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawierają mnóstwo błonnika i wody, znajdziemy w nich również sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fluor, fosfor i jod.
Okazuje się jednak, że nie wszystkimi warzywami możemy się objadać bez wyrzutów sumienia. Choć niektóre są niskokaloryczne i stanowią świetną przekąskę na diecie, na inne należy uważać, bo mogą negatywnie wpłynąć na naszą sylwetkę.
Warzywa, które mają najwięcej kalorii
Które warzywa są najbardziej kaloryczne? Niektóre pozycje na liście będą zaskoczeniem. Warto uważać na chrzan, 100 gramów zawiera około 67 kcal. Zwykle stanowi dodatek do wielu potraw, więc na diecie warto kontrolować, ile go dodajemy.
Dbając o smukłą sylwetkę lepiej zachować ostrożność w spożywaniu kukurydzy i batatów. W 100 gramach tych warzyw znajduje się około 86 kcal. Z fasolą i bobem też łatwo przedobrzyć, a 100 gramów zawiera od 100 do 110 kcal.
Miłośnicy oliwek powinni się kontrolować, bo 100 gramów to równowartość 115 kcal, a w nadziewanych spożyjemy ich znacznie więcej. Czosnek to równie doskonały, co kaloryczny dodatek do potraw, który zawiera około 150 kcal w 100 gramach.
Groch i biała fasola w nadmiarze może negatywnie odbić się na naszej sylwetce, bo 100 gramów zawiera od 300 do 350 kcal, czyli tyle co w puszce napoju gazowanego!
Jeśli pragniemy utrzymać wagę, lepiej spożywać mniejsze porcje, by nie dopuścić do nadwyżki kalorycznej.