Polacy uwielbiają takie piwo. Skutki są fatalne

Piwa bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu zyskują na popularności, a ich sprzedaż regularnie wzrasta. Napoje te są często uważane za zdrowszą alternatywę dla piw tradycyjnych. Czy jednak rzeczywiście są bezpieczne? Wyniki najnowszych badań wskazują na jedno ważne, zdrowotne zagrożenie.

Uwaga na piwo bezalkoholoweUwaga na piwo bezalkoholowe
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Justin Case

Uwaga na piwo

Regularne spożywanie alkoholu zwiększa m.in. ryzyko chorób serca i wątroby oraz nowotworów. Faktem jest jednak, że pod jednym względem piwo jest dla naszego zdrowia bezpieczne.

- Tradycyjne piwo jest ogólnie uważane za niegroźne pod względem patogenów przenoszonych przez żywność. Dzieje się tak za sprawą kilku barier: stężenia alkoholu, gorzkich kwasów chmielowych, niskiego pH, wysokiej ilości rozpuszczonego dwutlenku węgla i niskiego poziomu tlenu. Gdy jedna lub więcej z tych barier jest nieobecna lub jest na niewystarczającym poziomie, piwo może stać się podatne na przetrwanie i rozwój patogenów - tłumaczy dr Ann Charles-Vegdahl z Cornell University.

Piwo bezalkoholowe (i z niską zawartością alkoholu)

Zapotrzebowanie konsumentów na produkty bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu gwałtownie rośnie, także wśród Polaków. Amerykańscy naukowcy zbadali więc potencjalne zagrożenie, jakie piwa bezalkoholowe mogą stanowić pod kątem przenoszenia bakterii. W tym celu umieścili niewielkie ilości pięciu szczepów bakterii (w tym E. coli i salmonelli) w piwach bezalkoholowych i o niskiej zawartości alkoholu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zatrute piwo. Zmarły już trzy osoby

Piwa były przechowywane w temperaturach 4°C i 14°C przez 63 dni. Po tym czasie naukowcy sprawdzili, czy bakterie w nich przetrwały.

Okazało się, że:

  • bakterie rozwijały się w piwie bezalkoholowym w obu temperaturach,
  • bakterie rozwijały się w piwach o niskiej zawartości alkoholu (3,2 proc.) w temperaturze 14°C, ale nie rozwijały się w temperaturze 4°C.

Zobacz także: Wywołuje potomanię. Nie pij, bo skończy się przepukliną mózgu

-Wyniki tego badania wskazują, że producenci napojów powinni ustalić priorytety i utrzymywać plany bezpieczeństwa żywności wraz z praktykami specyficznymi dla producentów piw niskoalkoholowych i bezalkoholowych - wyjaśnia dr Charles-Vegdahl.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Food Protection.

Wybrane dla Ciebie
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać