Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Polacy uwielbiają takie piwo. Skutki są fatalne

11

Piwa bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu zyskują na popularności, a ich sprzedaż regularnie wzrasta. Napoje te są często uważane za zdrowszą alternatywę dla piw tradycyjnych. Czy jednak rzeczywiście są bezpieczne? Wyniki najnowszych badań wskazują na jedno ważne, zdrowotne zagrożenie.

Polacy uwielbiają takie piwo. Skutki są fatalne
Uwaga na piwo bezalkoholowe (Licencjodawca, Justin Case)

Uwaga na piwo

Regularne spożywanie alkoholu zwiększa m.in. ryzyko chorób serca i wątroby oraz nowotworów. Faktem jest jednak, że pod jednym względem piwo jest dla naszego zdrowia bezpieczne.

- Tradycyjne piwo jest ogólnie uważane za niegroźne pod względem patogenów przenoszonych przez żywność. Dzieje się tak za sprawą kilku barier: stężenia alkoholu, gorzkich kwasów chmielowych, niskiego pH, wysokiej ilości rozpuszczonego dwutlenku węgla i niskiego poziomu tlenu. Gdy jedna lub więcej z tych barier jest nieobecna lub jest na niewystarczającym poziomie, piwo może stać się podatne na przetrwanie i rozwój patogenów - tłumaczy dr Ann Charles-Vegdahl z Cornell University.

Piwo bezalkoholowe (i z niską zawartością alkoholu)

Zapotrzebowanie konsumentów na produkty bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu gwałtownie rośnie, także wśród Polaków. Amerykańscy naukowcy zbadali więc potencjalne zagrożenie, jakie piwa bezalkoholowe mogą stanowić pod kątem przenoszenia bakterii. W tym celu umieścili niewielkie ilości pięciu szczepów bakterii (w tym E. coli i salmonelli) w piwach bezalkoholowych i o niskiej zawartości alkoholu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zatrute piwo. Zmarły już trzy osoby

Piwa były przechowywane w temperaturach 4°C i 14°C przez 63 dni. Po tym czasie naukowcy sprawdzili, czy bakterie w nich przetrwały.

Okazało się, że:

  • bakterie rozwijały się w piwie bezalkoholowym w obu temperaturach,
  • bakterie rozwijały się w piwach o niskiej zawartości alkoholu (3,2 proc.) w temperaturze 14°C, ale nie rozwijały się w temperaturze 4°C.

Zobacz także: Wywołuje potomanię. Nie pij, bo skończy się przepukliną mózgu

-Wyniki tego badania wskazują, że producenci napojów powinni ustalić priorytety i utrzymywać plany bezpieczeństwa żywności wraz z praktykami specyficznymi dla producentów piw niskoalkoholowych i bezalkoholowych - wyjaśnia dr Charles-Vegdahl.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Food Protection.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić