Zatar to pochodzącą z krajów arabskich przyprawa, która największa popularnością cieszy się w Egipcie, Turcji, Izrael, Armenii, Maroko i Libanie. W skład tego egzotycznego kulinarnego dodatku do potraw wchodzi suszony tymianek, majeranek oregano, podprażony sezam i zmielony sumach. Zatar doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do kanapek, sosów, sałatek, pizzy, zapiekanek, marynatów, pity, humusu, serów oraz dań warzywnych i mięsnych.
Jakiś czas temu miłośnicy tej przyprawy mieli problem z zakupem jej na terenie naszego kraju. Obecnie zatar można bez problemu dostać w stacjonarnych i internetowych sklepach zielarskich lub w arabskich delikatesach.
Poza niepowtarzalnym smakiem i aromatem posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Składniki obecne w tej przyprawie wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Obecność antyoksydantów sprawia, że jej stała obecność w naszym codziennym jadłospisie opóźnia proces starzenia się organizmu, chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Poza tym substancje zawarte w tym produkcie pomagają pozbyć się trądziku i usprawniają pracę układu immunologicznego. Arabska mieszanka pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu zapobiega zawałowi serca, udarowi mózgu i zmianom miażdżycowym.
Po zatar powinny sięgać osoby cierpiące z powodu dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych i problemów z układem pokarmowym takich jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność i zgaga. Żeby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego, pyszną i zdrową mieszankę możemy przygotować samodzielnie. W tym celu należy zaopatrzyć się w przyprawy, które bez trudu znajdziesz w każdym supermarkecie.