Awokado
To warzywo zawiera tłuszcze jednonienasycone, które nie sprawią, że przytyjemy a wręcz przeciwnie. Jeżeli będziemy regularnie spożywać awokado z jajkiem, to połączenie to doda nam energii i wpłynie pozytywnie na nasz metabolizm.
Awokado jest bogatym źródłem witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, zawiera także magnez, kwas foliowy, fosfor i wapń. Poza tym posiada kwasy omega-3, zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Może ono być też świetną alternatywą dla masła i margaryny.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Szpinak
Zamiast zwykłej jajecznicy możemy zjeść jajka usmażone z dodatkiem szpinaku. Jego liście są niskokaloryczne, poprawią smak potrawy oraz wzbogacą ją o cenne składniki takie jak żelazo, które jest niezbędne do kształtowania mięśni. Szpinak zawiera również tylkanoid , który stopuje uczucie głodu oraz hamuje rozkładanie się tłuszczu w jelitach, co spowalnia trawienie. Poza tym zdrowy tłuszcz dodany do jajecznicy spowoduje, że dłużej będziemy czuli się najedzeni.
Czarna fasolka
Jajka można połączyć także z czarną fasolką, która zawiera cenny błonnik. Ten składnik sprawi, że uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez dłuższy czas. Poza tym wymiecie zalegające resztki przemiany materii z naszych jelit.
Zobacz także: Dodaj ją do wody i pij pół godziny przed posiłkiem. Oczyścisz jelita, pozbędziesz się pryszczy
Owsianka
Owsianka to produkt często spożywany na śniadanie. Żeby urozmaicić ten posiłek możemy dodać do płatków owsianych jajko, banana, miód oraz rodzynki, które posiadają właściwości odchudzające. Rodzynki zawierają skrobię, która przez to, że powoli się rozkłada w organizmie hamuje apetyt i przyśpiesza spalanie kalorii. Owsianka z dodatkiem jajka jest dobra również dla diabetyków, ponieważ jej jedzenie pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl