Pomidory mają niewiele kalorii - jedynie 22 kcal w 100 gramach. Właśnie dlatego są wręcz idealnym dodatkiem dla tych, którzy troszczą się o linię. Pomidory to także znakomite źródło błonnika.
Mają poza tym niski indeks glikemiczny, wobec czego są odpowiednie dla cukrzyków. Pomidory dostarczają też potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E.
Te warzywa wykazują działania przeciwnowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Warto wspomnieć też o tym, korzystnie wpływają na układ krwionośny i serce. Regularne sięganie po pomidory może ograniczyć ryzyko zawału serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomidory mogą zaszkodzić, kiedy się obawiać?
Pomidory spożyte w nadmiarze mogą prowadzić do zaostrzenia refluksu żołądkowego. Wszystko przez kwasy jabłkowy i cytrynowy, które znajdują się w tych warzywach.
Osoby, które mają problemy z nerkami, nie powinny szarżować z pomidorami. To dlatego, że mają one działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi.
Zjedzenie dużej ilości pomidorów może poskutkować biegunką lub rozwolnieniem. Właśnie dlatego nadmiaru pomidorów unikać powinny osoby z problemami trawiennymi i cierpiące na biegunki.
Ci, którzy mają problemy ze stawami, też powinni unikać pomidorów. Podobnie sprawy mają się z cierpiącymi na kłopoty z żołądkiem i wrzody żołądka.