Różowa latte to kawa zbożowa z mlekiem roślinnym i odrobiną soku z buraka. Ta nietypowa, lecz wyjątkowo korzystna dla zdrowia mieszanka, zasługuje na bliższe przyjrzenie się jej właściwościom zdrowotnym!
Trzy składniki pink latte
1. Kawa zbożowa
Kawa zbożowa jest napojem pozbawionym kofeiny, jest więc doskonałym wyborem na popołudnie lub wieczór. Jest bogata w błonnik, zawiera witaminy z grupy B, potas, magnez i żelazo. Wspomaga układ trawienny, przyczynia się do poprawy metabolizmu i stanowi źródło długotrwałej energii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Roślinne mleko (wzbogacone)
Dodanie do kawy zbożowej mleka, szczególnie wzbogaconego w dodatkowe witaminy i minerały, jak wapń i witamina D, znacznie zwiększa wartość odżywczą napoju. Wapń jest niezbędny dla utrzymania zdrowych i mocnych kości, a witamina D wspomaga jego prawidłowe wchłanianie i ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego.
3. Sok z buraka
Sok z buraka jest bogaty w antyoksydanty, witaminy (A, C, z grupy B) i minerały (żelazo, potas, magnez), a także nitrany, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wydolność fizyczną. Co więcej, buraki zawierają betainę, która wspomaga procesy trawienne i ma działanie przeciwzapalne.
Pink latte – dlaczego warto łączyć te składniki?
Łącząc kawę zbożową z mlekiem i sokiem z buraka, otrzymujemy napój, który może służyć jako wsparcie dla organizmu na wielu poziomach. Wspiera:
- układ sercowo-naczyniowy (dzięki obecności nitratów z soku z buraka oraz magnezu z kawy zbożowej, napój może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poprawy krążenia),
- trawienie i metabolizm (błonnik z kawy zbożowej, w połączeniu z betainą z buraków, wspiera układ trawienny, przyczyniając się do lepszego trawienia i detoksykacji organizmu),
- układ odpornościowy (witaminy i antyoksydanty zawarte we wszystkich składnikach napoju przyczyniają się do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu).
Jak przygotować pink latte?
Przygotowanie różowej latte jest wyjątkowo proste. Wystarczy zaparzyć kawę zbożową, dodać do niej mleko oraz 1-2 łyżki soku z buraka. Można dosłodzić — np. miodem lub syropem klonowym. To smaczna propozycja dla tych, którzy szukają zdrowych alternatyw dla tradycyjnej kawy i chcą w naturalny sposób wspierać funkcjonowanie swojego organizmu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.