1. Wsparcie dla zdrowia kości
Kapusta pak choi zawiera wapń, fosfor, witaminę K i cynk, które są kluczowe dla utrzymania mocnych i zdrowych kości. Co więcej, obecność cynku wspomaga produkcję kolagenu, niezbędnego dla również dla zdrowia stawów i skóry.
2. Korzyści dla serca
Dodanie kapusty pak choi do zbilansowanej diety może pomóc w ochronie serca - to zasługa zawartego w niej potasu, magnezu i wapnia, minerałów mających kluczowe znaczenie w regulacji ciśnienia krwi. Badania wskazują, że spożywanie zielonych warzyw liściastych może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, co stanowi obiecującą strategię ich zapobiegania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Witamina C, obfita w kapuście pak choi, jest powiązana z niższą śmiertelnością z powodu chorób serca, a jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne promują zdrowy przepływ krwi.
3. Kontrola wagi
Kapusta pak choi jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w niezbędne mikroelementy wspierające ogólne samopoczucie i procesy związane z kontrolą wagi. Zawartość błonnika i wody sprawia, że jest to warzywo sycące, pomagające zaspokoić głód bez dodawania nadmiernych kalorii do diety.
Może także pomóc w kontrolowaniu apetytu, zwiększając uczucie sytości.
4. Zmniejszenie ryzyka nowotworu
Podobnie jak inne warzywa kapustne, kapusta pak choi może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się, że działanie to jest związane z obecnością glukozynolanów, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Co więcej, kapusta pak choi zawiera niewielkie ilości selenu, który również wykazuje działanie ochronne.
Na przykład przed różnymi rodzajami nowotworów, w tym przed rakiem prostaty, płuc, przełyku i żołądka.
Sposoby przygotowania kapusty pak choi
Chrupiąca konsystencja pak choi i jej zdolność wchłaniania smaku sprawiają, że może stać się ważnym składnikiem wielu potraw. Często dodaje się ją do sałatek i zup, ponieważ zwiększa objętość i dodaje całego mnóstwa składników odżywczych.
Miłośnicy chrupiących przekąsek mogą spróbować upieczonej kapusty pak choi lub podsmażyć ją na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Możliwości dodawania do potraw są właściwie nieograniczone.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.