W owocach berberysu znajdziemy znaczne ilości cennej witaminy C, witaminę A, kwas jabłkowy i cytrynowy, beta-karoten, cynk, miedź oraz magnez. Nalewki przygotowane na bazie surowców zielarskich tej rośliny wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe, moczopędne, żółciopędne, wykrztuśne i oczyszczające. Domowa mikstura usprawnia pracę układu immunologicznego, a także doskonale sprawdza się w walce z grypą i przeziębieniem. Poza tym wzmacnia kondycję wątroby i nerek reguluje ciśnienie oraz obniża zbyt wysoki cholesterol. Obecne w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Po berberysówkę powinny sięgać osoby cierpiące na problemy trawienne, stan zapalny układu moczowego, biegunkę, arytmię serca i bolesne miesiączki.
Składniki:
- 1 kg owoców berberysu zwyczajnego,
- 350 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 500 ml wódki,
0,5 kg cukru.
Czytaj także: Aromatyczny napar. Obniża cholesterol, pomaga schudnąć
Do przygotowania nalewki najlepsze będą owoce o intensywnej czerwonej barwie zebrane na początku jesieni. Dokładnie myjemy berberys i umieszczamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Owoce można delikatnie rozgnieść. Następnie do szklanego pojemnika wlewamy alkohol, zakręcamy, mieszamy zawartość i odstawiamy na cztery tygodnie w nienasłonecznione, ale ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu miksturę należy przefiltrować za pomocą sitka z drobnymi oczkami, a alkohol przelać do innego słoika i zakręcić. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na pięć dni. Potem alkohol znowu dolewamy do berberysu i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Raz dziennie potrząsamy słoikiem. Po dwóch tygodniach filtrujemy nalewkę przy użyciu sitka lub gazy i przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i na przynajmniej sześć miesięcy zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
40 ml tak przygotowanego trunku spożywamy raz dziennie przez dziesięć dni. Potem należy zrobić 21 dni przerwy. Osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność, artretyzm - nie powinny przekraczać dawki 25 ml.