Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik | 

Potężny zastrzyk zdrowia. Jeden z najlepszych olejów

1

Choć łyżka oleju z orzechów włoskich zawiera aż 80 kalorii, to żadnej z tych kalorii nie warto żałować! Odrobina tego oleju nie tylko urozmaici smak każdej potrawy, ale - przede wszystkim - zapewni zdrowie.

Potężny zastrzyk zdrowia. Jeden z najlepszych olejów
Olej z orzechów włoskich jest jednym z najzdrowszych (Getty Images, 2022 Getty Images)

Olej z orzechów włoskich jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin z grupy B oraz minerałów (żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk). Jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści, w tym:

Pozytywny wpływ na układ krążenia

Olej z orzechów włoskich zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy. Kwas oleinowy jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (złego) i podniesienie poziomu cholesterolu HDL (dobrego).

Kwas linolowy i alfa-linolenowy to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które należą do rodziny kwasów omega-6 i omega-3. Kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i mogą pomagać w profilaktyce chorób serca, takich jak choroba wieńcowa, udar mózgu i miażdżyca. W orzechach włoskich stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 jest korzystniejszy niż w innych orzechach.

Korzystne oddziaływanie na układ nerwowy

Olej z orzechów włoskich jest dobrym źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Poprawa trawienia

Wspomniane wyżej kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej jelit.

Inne właściwości

Olej z orzechów włoskich może również pomagać w:

- obniżeniu poziomu cukru we krwi,

- nawilżeniu skóry i włosów,

- zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,

- poprawie nastroju i samopoczucia,

- wzmocnieniu odporności organizmu.

Sposób użycia

Olej z orzechów włoskich można stosować jako dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów i innych potraw. Ze względu na wrażliwość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia w wysokich temperaturach. Zalecana dzienna porcja oleju z orzechów włoskich to 1-2 łyżeczki.

Olej można również stosować zewnętrznie - na przykład do pielęgnacji skóry i włosów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić