Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

8

Większość osób po zjedzeniu mandarynki niepotrzebnie wyrzuca skórkę do kosza. Jak się okazuje, zawiera ona substancje, które wpływają korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Zamiast natychmiast się jej pozbywać, dowiedz się, jak możesz ją wykorzystać.

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Jak wykorzystać skórkę z mandarynki? (Licencjodawca, Sarbinaz Mustafina)

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców egzotycznych. Są nie tylko bardzo smaczne, ale wykazują również wiele prozdrowotnych właściwości. Nie wszyscy wiedzą, że skórka z tych cytrusów również posiada szerokie spektrum walorów zdrowotnych. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, E i C oraz olejek eteryczny.

Ze względu na zawartość cennych składników nie powinniśmy się ich pozbywać. Żeby wykorzystać dobroczynne działanie skórek z mandarynek, należy wrzucić je do gorącej wody i wymoczyć w niej stopy. Dzięki temu lecznicze substancje przez otwarte pory wchłaniają się w skórę, przez co usprawniają funkcjonowanie naczyń włosowatych, pobudzają procesy metaboliczne i wytwarzają na powierzchni naszej skóry filtr, który sprawi, że stanie się gładka i delikatna.

Poza tym skórki z mandarynki rozgrzeją nasze stopy i złagodzą początkowe obawy przeziębienia. Moczenie stóp w takiej wodzie poprawi jakość nocnego odpoczynku i zredukuje symptomy przewlekłego zmęczenia. Skórki z pomarańczy wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, odświeżające i tonizujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Skórką z mandarynki warto także regularnie pocierać stopy. Najlepiej powtarzać ten zabieg 2-4 razy w ciągu tygodnia. Dzięki temu zmniejszymy potliwość stóp, nadamy im świeży zapach i pozbędziemy się zrogowaciałej i szorstkiej skóry na piętach. Skórka z mandarynki doskonale sprawdzi się nie tylko jako środek do pielęgnacji stóp.

Można nią również wzbogacić smak ulubionej herbaty, wykorzystać podczas pieczenia ciasta i chleba, dodać ją do marynaty czy wykorzystać do pieczenia mięsa. Warto wspomnieć, że skórki z mandarynek są bogate w antyoksydanty, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Nie chcą upamiętnić Jana Pawła II. Ostry spór w znanym mieście
"W ogóle się nie hamowała". Opisała piekło 1,5-latki z Gniezna
Katastrofa śmigłowca straży pożarnej. Pilot zginął na miejscu
34-latek wspiął się na maszt. W jego domu znaleziono narkotyki
Mąż Beaty Klimek badany przez wariograf. "Dla mnie jednoznaczne"
Były ambasador USA w Kijowie ostrzega. Byłby to "okropny błąd"
Sceny przed McDonald's. Ludzie wyciągali telefony
Maratony "kurczą mózg". Najnowsze badania naukowców
Gorąco na granicy polsko-białoruskiej. Ekspert: "Powinniśmy się na to przygotować"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić