Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

8

Większość osób po zjedzeniu mandarynki niepotrzebnie wyrzuca skórkę do kosza. Jak się okazuje, zawiera ona substancje, które wpływają korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Zamiast natychmiast się jej pozbywać, dowiedz się, jak możesz ją wykorzystać.

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Jak wykorzystać skórkę z mandarynki? (Licencjodawca, Sarbinaz Mustafina)

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców egzotycznych. Są nie tylko bardzo smaczne, ale wykazują również wiele prozdrowotnych właściwości. Nie wszyscy wiedzą, że skórka z tych cytrusów również posiada szerokie spektrum walorów zdrowotnych. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, E i C oraz olejek eteryczny.

Ze względu na zawartość cennych składników nie powinniśmy się ich pozbywać. Żeby wykorzystać dobroczynne działanie skórek z mandarynek, należy wrzucić je do gorącej wody i wymoczyć w niej stopy. Dzięki temu lecznicze substancje przez otwarte pory wchłaniają się w skórę, przez co usprawniają funkcjonowanie naczyń włosowatych, pobudzają procesy metaboliczne i wytwarzają na powierzchni naszej skóry filtr, który sprawi, że stanie się gładka i delikatna.

Poza tym skórki z mandarynki rozgrzeją nasze stopy i złagodzą początkowe obawy przeziębienia. Moczenie stóp w takiej wodzie poprawi jakość nocnego odpoczynku i zredukuje symptomy przewlekłego zmęczenia. Skórki z pomarańczy wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, odświeżające i tonizujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Skórką z mandarynki warto także regularnie pocierać stopy. Najlepiej powtarzać ten zabieg 2-4 razy w ciągu tygodnia. Dzięki temu zmniejszymy potliwość stóp, nadamy im świeży zapach i pozbędziemy się zrogowaciałej i szorstkiej skóry na piętach. Skórka z mandarynki doskonale sprawdzi się nie tylko jako środek do pielęgnacji stóp.

Można nią również wzbogacić smak ulubionej herbaty, wykorzystać podczas pieczenia ciasta i chleba, dodać ją do marynaty czy wykorzystać do pieczenia mięsa. Warto wspomnieć, że skórki z mandarynek są bogate w antyoksydanty, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić