Olej ze smażenia zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Badacze z University of Massachusetts w Amherst potwierdzili, że olej do smażenia może pogorszyć kondycję zdrowotną u pacjentów z nowotworem jelit lub skarżących się na stany zapalne w ich obrębie. Analizie został poddany zarówno wpływ świeżego oleju, jak i oleju używanego do smażenia.
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego ”Cancer Prevention Research”. Okazało się, że olej po obróbce termicznej pogłębia objawy dolegliwości jelit, a także przyczynia się do przenoszenia toksycznych substancji i bakterii z układu pokarmowego do krwiobiegu.
Zobacz także: 5 najczęściej ignorowanych objawów raka
Eksperci zbadali procesy chemiczne, jakie zachodzą w oleju rzepakowym po obróbce termicznej i podkreślają, że nie ma bezpiecznej dawki.
Prof. Guodong Zhang i dr Jianan Zhang, którzy kierowali badaniami, ostrzegają, że osoby skarżące się na problemy z jelitami, powinny ograniczyć spożywanie potraw smażonych w oleju lub całkiem z nich zrezygnować. Naukowcy zapowiedzieli, że badania nad wpływem oleju ze smażenia na rozwój komórek rakowych będą kontynuowane.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.