O tym, że regularne spożywanie nadmiernych ilości alkoholu wyniszcza wątrobę, nie trzeba nikogo uświadamiać. Jak się okazuje, nawet znikome dawki wódki mogą w rezultacie prowadzić do jej stłuszczenia oraz zaburzać procesy metaboliczne czy prawidłowe stężenie cukru w tym narządzie wewnętrznym.
Napoje alkoholowe zawierające wódkę wpływają niekorzystnie również na układ nerwowy, co w efekcie upośledza funkcje odpowiadające za mowę, motorykę i lokomocję. Pierwsze objawy uszkodzenia mózgu spowodowane nadmiarem alkoholu to problemy z pamięcią i koncentracją oraz opóźniona reakcja na bodźce zewnętrzne. Poza tym znaczne ilości wódki zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze, zawał serca i udar mózgu. Sięgając po wódkę, zaburzamy również pracę trzustki, co może wywołać hipoglikemię lub znaczne obniżenie stężenia glukozy w krwiobiegu.
Zobacz także: Powoli niszczą wątrobę i żołądek. Lepiej uważać
Jak wynika z badań naukowych, kobiety, które zbyt piją wódkę, są bardziej narażone na nowotwór piersi i wcześniejsze pojawienie się menopauzy. Ten uwielbiany przez wielu Polaków napój alkoholowy prowadzi do zaburzeń hormonalnych, powodując tym samym zaburzoną erekcję i obniżoną zdolność rozrodczą u mężczyzn. Ponadto wódka jest jednym z czynników ryzyka raka gardła, jamy ustnej, przełyku, krtani i jelita grubego.
Warto wspomnieć, że wódka jest produktem wysokokalorycznym. Pijąc wódkę, dostarczamy do organizmu nie tylko puste kalorie, ale także zwiększamy ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Poza czystą wódką, na rynku jest dostępna niezliczona ilość smakowych wysokoprocentowych trunków. Tego rodzaju artykuły spożywcze mają w swoim składzie sporo cukrów prostych, które w nadmiarze podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na insulinooporność lub cukrzycę typu 2.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.