Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Powoli wyniszczają serce. 3 najgorsze rodzaje produktów

0

Jeżeli chcesz zadbać o serce i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia powinieneś zwrócić uwagę na swój codzienny jadłospis. Przeczytaj, jakie rodzaje produktów są niebezpieczne dla zdrowia i jakich posiłków powinieneś unikać, żeby utrzymać serce w dobrej kondycji.

Aby zadbać o serce należy ograniczyć spożywanie majonezu
Aby zadbać o serce należy ograniczyć spożywanie majonezu (Getty Images)

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych

Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może skończyć się miażdżycą, zawałem serca lub chorobą wieńcową. Tłuszcze nasycone znajdziemy w m. in. w: smalcu, słoninie, majonezie, parówkach, panierowanym kurczaku, tłustym mięsie, fast foodach, ciastach i ciasteczkach. Żeby uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, zamiast smarować chleb majonezem lub masłem, użyj np. pasty z awokado, a mięso zastąp rybami i białkiem pochodzenia roślinnego.

Produkty z dodatkiem cukru

Cukier zwiększa ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów, czego efektem jest przybieranie na wadze. Poza tym nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do nadwagi i otyłości. Cukier występuje nie tylko w ciastkach, drożdżówkach, słodyczach i napojach. Wiele innych artykułów spożywczych również go zawiera, dlatego należy zwracać uwagę na skład produktu podany na etykietach. Dużą ilość cukru znajdziemy także w: sosach do makaronu, jogurtach, pieczywie, wędlinach czy płatkach śniadaniowych. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór bardziej naturalnych produktów takich jak np. desery na bazie owoców. Zamiast słodzonych napojów, sięgnij po świeże soki owocowe lub wodę z cytrusami.

Produkty z wysoką zawartością soli

Sól jest głównym źródłem sodu w jadłospisie. Jest to element niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego nadmiar może doprowadzić do rozwoju wysokiego ciśnienia krwi. Jest to jedna z głównych przyczyn chorób serca. Sól występuje w wielu produktach spożywczych i powinniśmy uważnie czytać etykiety na opakowaniach, jeżeli chcemy spożywać jej jak najmniej. Warto wiedzieć, że duże ilości soli są dodawane do produktów wysokoprzetworzonych, takich jak: pizza, hamburgery, gotowe sosy i lepiej zamiast soli do potraw dodać zioła.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić